Augusztus 12. és 15. között kettős ünnepet ül Fülek: a Palóc Napokat 30. alkalommal rendezik meg, és megemlékeznek a város első írásos említésének 775. évfordulójáról is.

Csütörtökön a Radosinské naivné divadlo Pán Strom című vígjátékát láthatja a közönség a művelődési központban, Fülek ezzel az előadással tiszteleg a szlovák professzionális színjátszás száz éve előtt.

Az esti előadás előtt a várudvaron A világ nem csak fekete-fehér címmel roma tehetségek adnak zenés, táncos műsort, a Városi Honismereti Múzeum galériájában pedig jubileumi kiállítás nyílik Jana Bialová munkáiból.

A pénteki ünnepi műsorban − amelynek része a városi díjak átadása is − a magyarországi Dobroda, valamint az 50. születésnapját ünneplő Datelinka zenekar ad koncertet, közreműködik a Rakonca és a Jánosík néptáncegyüttes, valamint fellép a százéves Pro Kultúra Füleki Férfikar és a Melódia Női Kar. Szombat délelőtt a szervezők a családokat várják a várudvarba meseelőadásokra, bábkoncertre és különböző foglalkozásokra.

Pénteken a közkedvelt Kandrácovci lép fel a füleki várudvaron, majd szombaton az Ocho Macho és a Neoton Família Sztárjai lépnek a színpadra. A két koncert között a Campana Batucada dobshow-ja szórakoztatja a közönséget.

A négynapos kulturális programsorozatot az idén is operett-előadás zárja: Lehár Ferenc Cigányszerelem című operettjét Kállay Bori szereplésével vasárnap este láthatják a nézők a várfalak tövében.

A RETOUR Miskolc–Fülek − Mi van a kofferben? című határon átnyúló programnak köszönhetően a Füleki Városi Művelődési Központ első alkalommal rendez interaktív városi sétákat, amelyek egy-egy állomásánál szlovák és magyar nyelven hallhatnak érdekességeket a résztvevők.

Szombaton a pincesorról indulva a rozsnyói Actores színház színészeinek kíséretében – a gimnáziumot és a városi múzeumot érintve – a Várfelső utcáig halad a séta. Egyes helyszíneken Rák Viki színművésznő is közreműködik majd.

Vasárnap a várból − ahol a Defensores történelmi csoport tart rövid bemutatót − a templomhoz és a városházához látogatnak el a séta résztvevői, majd ismét a Várfelső utcában zárul a városi túra, amelyet ezúttal a Perecesi Bányász Koncert Fúvószenekar kísér Miskolcról.

Kiemelt kép: filakovo.sk