_DSC6346_CopyA múlt és jelen közötti híd kiváló példája a Zsolnay Negyed, a család hagyatékából erőt kell meríteni. Ezt teszi a hazai építőipar, a formatervezés és a GDP-hez mind jobban hozzájáruló kreatívipar ? fejtette ki dr. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár, aki megnyitotta az ?Ybl200? című vándorkiállítást a pécsi Zsolnay Negyedben található Zsolnay Ignácz Házban. Megkülönböztetett kincs a hazai építészet, mely minden magyar identitásához hozzá tartozik – fogalmazott, majd hozzátette: ?Építészetünk érték, ízlésvilágunk formálásban gyermekkorunktól részt vesz.?

 

_DSC6326_CopyA Zsolnay Ignácz Házban rendezték meg a kiállítást: sokan nem tudják, hogy Miklóstól kapta a helyet Ignácz, aki a Zsolnay-manufaktúrát elindította. Hat évig foglalkozott ezzel, amikor Miklósnak átadta ? mondta el Márta István, a Zsolnay Örökségkezelő Nkft. ügyvezetője. Abban az épületben rendezték tehát be a tárlatot, ahol a Zsolnay-család nagyszerű története elindult. A tablókon nem csak a terveket és épületeket ismerhetünk meg, hanem egy kort is ? tette hozzá.

 

A vándorkiállítás kurátorai Hidvégi Violetta, Budapest Főváros Levéltárának főlevéltárosa és Ritoók Pál, az Építészeti Múzeum gyűjteményvezetője. A kiállítás megnyitását követően az Apostolos teremben Az Építő Művész című irodalmi előadást tekinthették meg az érdeklődők: a műsorban Tallián Mariann és Lázár Balázs színművészek a 200 éve született építészóriás életét és munkásságát elevenítették fel, korabeli dokumentumok, irodalmi részletek, valamint képek és zenei betétek felhasználásával. A ünnepségsorozatot Csontos Györgyi Ybl Miklós öröksége című dokumentumfilmje zárta.

 

A programok ingyenesek. A kiállítás 2014. november 5-ig látogatható.