A címszereplő spanyol szoprán, Yolanda Auyanet az olasz repertoár avatott előadója. A Gennarót alakító, elsősorban bel canto szerepeiről ismert Stefan Pop a 2010-es Operalia versenygyőzelmével vívta ki helyét a legjobb lírai tenorok közt, míg az olasz mezzoszopránt, Cecilia Molinarit kimunkált hangja és elegáns interpretációi miatt kedveli a szakma és a közönség. Alfonso d’Este, Ferrara hercege szerepében Bretz Gábor basszus lép színpadra, az előadás karmestere a bel canto specialista Andrij Jurkevics lesz.

Victor Hugo drámái számos híres operának voltak ihletői és kiindulópontjai, közülük talán a legismertebb Verdi Rigolettója. Azt azonban már kevesebben tudják, hogy Donizetti zenés drámája szintén a francia írózseni egyik színművéhez, a Lucrece Borgiához köthető.

A 16. század elején játszódó, váratlan fordulatokban gazdag, prológusból és két felvonásból álló mű − bár zenei színvonalát tekintve vetekszik bármely másik Donizetti-sikerrel − lényegesen ritkábban kerül színpadra, mint a szerző vígoperái.

„A Lucrezia Borgia koncentrált és egyszerű történet, amit azonban kiegészít és teljessé tesz az a felfokozott, érzéki zeneiség, amely a bel canto stílus sajátja. Rájövünk, hogy a szép éneklés kultusza nem öncélú, hanem erőteljesen hozzájárul a karakterek és a történet részletgazdagságához. A mi előadásunk dramaturgiailag szinte ugyanolyan lesz, mint egy Wozzeck- vagy Tosca-produkció” − mondta el a rendező.

Nyitókép: Yolanda Auyanet. Fotó: Müpa/Miguel Barreto