A vád ejtését Dylan ügyvédje, Orin Snyder jelentette be csütörtökön New Yorkban, szégyennek nevezve, hogy ez a színjáték egyáltalán létezhetett.

Egy e hétre tervezett bírósági meghallgatás előtt az ügyvéd bemutatott olyan elektronikus leveleket, amelyek következetlenek a vádakban, és azzal gyanúsította meg az állítólagos áldozatot, hogy eltüntette a levelezésből azokat a részeket, amelyek igazolhatták volna a ma 81 éves énekes ártatlanságát.

A polgári keresetet egy J. C. monogrammal azonosított nő nyújtotta be tavaly augusztusban egy New York-i bíróságon. Azt állította, hogy 56 évvel korábban Dylan a New York-i Chelsea szálloda apartmanjában hat héten át bántalmazta szexuálisan, ami számára a mai napig is tartó érzelmi és lelki sérüléseket okozott.

Dylan a kérdéses időben, 1965 áprilisában–májusában a húszas éveinek közepén járt. Abban az évben jött ki Bringing It All Back Home című ötödik albuma. A kereset szerint a zenész a státuszát kihasználva csábította el a nőt, bedrogozta és leitatta, majd számos alkalommal szexuálisan bántalmazta. A nő fizikai bántalmazásról is beszámolt a dokumentumban. A felperes határozatlan összegű kártérítést követelt. Ügyvédje útján Dylan már a kereset benyújtásakor tagadta a vádat.

Bob Dylan a Greenwich Village-i folkzenei világból indult az 1960-as évek elején, majd a rockkorszak egyik legelismertebb és legnagyobb hatású előadójává vált, olyan slágerekkel, mint a Blowin’ in the Wind és a Like a Rolling Stone. 39 lemeze jelent meg, világszerte több mint 125 millió lemezt adott el, több Grammy-díjat nyert, megkapta az Oscar-díjat és 2016-ban az irodalmi Nobel-díjat is.

Két éve a több mint 600 dalt tartalmazó, a becslések szerint 300 millió dollár (90 milliárd forint) értékű katalógusát – azaz dalainak szerzői jogát – eladta a Universal Music Publishing lemezkiadónak.

Nyitókép: AFP/Fred Tanneau