Szeptember 13–14-én zárul az L1-est(ek) IZP-módra sorozat, amit az L1 Független Művészek Közhasznú Egyesület szervezett az utóbbi években. Idén is a Jurányi Ház fogadja be a programokat, velük együttműködésben hozzák létre az esteket.

Az L1-est(ek) során kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy a művészek mentorálását is támogassák: a főszervező L1 Egyesület, valamint Ladjánszki Márta művészeti vezető és házigazda nyújt mentori segítséget az alkotóknak. A meghívott művészeket azokba az estekbe is bevonják, ahol nem előadással vannak jelen, ezzel serkentik az egymásra figyelést és a szakmai közeg jelenlétét. Az L1 Egyesület 2012 óta hivatalos rezidensprogramja keretében mentorálással foglalkozik, ahol egy éven át, a program kezdetekor meghívás alapján, az utóbbi években pályázati rendszerben segíti a kiválasztott művészeket a saját alkotói kiteljesedésükben.

Az egyesület tagjai, művészeti vezetése a 2018-ban megkezdett L1-est(ek) előadóinak körét folyamatosan bővítette ki az NKA Imre Zoltán Program csekély anyagi támogatásával annak célcsoportját jelentő fiatal és pályakezdő alkotók produkciójával. A szeptemberi két előadásnapon két különböző összetételű estét lehet megnézni, ahol az előadások egymást követően, más-más terekben láthatóak: 13-án Berger Gyula és a ZéróPlusz TáncMűvek / Bot Ádám / Ana Fischer (Halász Anna) és Nikol Fuska / Kovács Emese és noirnite / Rab-Kuti Alexandra / Szász Zsófia, 14-én pedig Ana Fischer (Halász Anna) együttműködésben Kovács Emesével és Bot Ádámmal / Gálos László együttműködésben Müller Fannyval, Ellenbacher Ádámmal és Syporca Whandallal / Kovács Tímea és Ötvös Kinga / Miklósy Alex és Szklenár Ádám / Szász Zsófia.

A részletes program itt olvasható.

L1-estek: Gálos Lászlo: Kollodium-archívum 120 (Fotó: Spingar-Westerlund Anita)