200

A nyáron a Los Angeles-i Filharmonikusok, az év többi részében pedig a hely nevével fémjelzett zenekar otthonául szolgáló Hollywood Bowl színpadán ? mely a Rolling Stone Magazin szerint az USA tíz legjobb élőzenés koncerthelyszínének egyike ? számos világhírű könnyűzenei előadó fordult már meg. Fellépett itt a The Beatles, a The Doors, a The Rolling Stones, Louis Armstrong, Ella Fitzgerald, Elton John, Cher, a Depeche Mode, de játszott is a Linkin Park, Lady Gaga, Jason Mraz és Kanye West is. Az itt koncertező klasszikus zenei fellépők listája sem kevésbé impozáns: zenélt már itt ? csak hogy néhányat említsünk ? Itzak Perlman, Joshua Bell, Lang Lang, Sir Simon Rattle, Yo-Yo Ma és Zubin Mehta is.

100

Fischer Iván és a Budapesti Fesztiválzenekar három különböző programmal lépett fel, az ikonikus helyszínen 25 évvel ezelőtt jártak utoljára. A sikerükön nem igazán kell meglepődni: már a beharangozóban ?ünnepelt vendégzenekarként? emlegették a formációt, Fischer Ivánt pedig a ?briliáns karmester? megnevezéssel illették. Azt, hogy a zenekar mindent a legnagyobb profizmussal és komolysággal csinál, mi sem példázza jobban, mint a Los Angeles Times (LAT) kritikája, melynek írója a következőképpen számolt be az első koncertprogramról: ?Beethoven Egmont-nyitánya perzselő volt, Brahms I. szimfóniája fenséges, Bruch negédes hegedűversenyét ritka fennköltséggel adta elő a zenekar és kifinomult játékú szólistája, Nicola Benedetti. A mélység volt a rendezőerő ezen a csodálatos estén, ahol minden a lehető legmagasabb minőségű volt.?

40

A zenekar New Yorkban tartott koncertjét ? melynek közönségében ott ült Louis Langrée, a Mostly Mozart Fesztivál zeneigazgatója, valamint Wynton Marsalis, a világhírű jazztrombitás ? úgy harangozták be, mint a nyár egyik ?kihagyhatatlan eseménye?. A fesztiválon harmadszor fellépő zenekart nem véletlenül tartják számon a világ élvonalában: a New York Times ?vibrálónak és éleslátónak? nevezte játékukat, a Classical Source ötcsillagos kritikájában pedig a következőket emelték ki: ?precízen, árnyaltan, eleganciával és tisztasággal tele, tökéletes egyensúlyban szólalt meg Haydn 88. szimfóniája?, Mozart Jupiter szimfóniáját ?pompásan játszották?, a Händel-áriák pedig a trinidadi szoprán, Jeanine De Bique előadásában ?könnyedén, tisztán és magabiztosan, lélegzetelállítóan és ragyogóan? szólaltak meg.

300

A Budapesti Fesztiválzenekar a koncertszezont itthon egy ingyenes Közösségi Héttel kezdi, melyet szeptember 2. és 10. között tartanak, ezt követve Budapesten folytatják a Müpával közös fesztiváljukkal, az Európai Hidakkal szeptember 18-tól, ahol idén az olasz kultúra kerül majd központba. A fesztivál egyik kiemelt eseményének számít Fischer Iván legújabb operarendezése, Monteverdi Orfeója, melyhez a karmester-rendező az eredeti szövegkönyvet alapul véve maga komponált befejezést.