ymsa__kodaly_z._ifjusagi_vilagzenekar1_600x362.png
Kodály Zoltán Ifjúsági VilágzenekarFotó forrása: ymsa.unideb.hu

A rendezvényre idén is érkeznek fiatal tehetségek Európán kívüli országokból is: Kínából, Japánból, Hongkongból, Izraelből, Indonéziából, Mongóliából, Kolumbiából, Tunéziából, Chiléből, Costa Ricából és az Egyesült Államokból.

 

Az öt-tíz napos kurzusokat neves hazai és külföldi művészek tartják. Először kapcsolódik be a nyári akadémia munkájába Hans de Jong világhírű szaxofonista, az antwerpeni zeneakadémia tanára és Manel Ramanda spanyol ütőhangszeres professzor. Az oboa mesterkurzust Sanja Romic, a Balkán fiatal generációjának egyik legaktívabb oboistája tartja, a legfiatalabb mesteroktató pedig Pálfalvi Tamás trombitaművész lesz.

 


dezso_virag_600x300.png
Dezső Virág, A mozdulat zeneisége-kurzus mestereFotó forrása: dehir.hu

Az idei akadémián is részt vesz a Debrecenből elszármazott, jelenleg Hollandiában élő előadóművész, Dezső Virág. Az amszterdami zeneakadémia tanára a mozdulat zeneiségébe vezeti be a fiatalokat. A mesterkurzusokat tartó professzorok a Zenés esték a Nagyerdőn című sorozat keretében ingyenes koncerteket adnak majd a zeneművészeti karon.

 


vasary_tamas_2018_600x336.png
Vásáry TamásFotó forrása: ymsa.unideb.hu

Ebben az évben is újjáalakul a Kodály Zoltán Ifjúsági Világzenekar, amelyet Vásáry Tamás Kossuth-díjas zongoraművész, karmester irányít. A világzenekar tagjai július 23-án a Kölcsey Központban adnak hangversenyt, majd július 24-én Budapesten, a Városmajorban, másnap pedig Bécsben, a Minorita templomban lépnek fel.

 

A program részeként idén is megrendezik az Európában is egyedülállónak számító kortárs zenei énekversenyt Petrovics Emil emlékére, amelyen 20. és a 21. századi műveket adnak elő a hallgatók.