fbpx

Zenei hangulatok Itáliából

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar november 30-i koncertjén a Müpa Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében Sergej Krylov hegedűművész közreműködik, az estet Farkas Róbert dirigálja.

A koncerten három mű csendül fel: Luigi Cherubini Médeiának nyitánya, Niccolò Paganini IV. (d-moll) hegedűversenye, valamint Felix Mendelssohn IV. (A-dúr, „Olasz”) szimfóniája. Cherubini leghíresebb operája a Médeia, amely 1797-ben keletkezett – nyitánya a zeneszerző legkedveltebb zenekari darabja. IV., d-moll hegedűversenyét Paganini negyvenhét évesen, 1829-ben, tizenegy évvel halála előtt írta. A mű kézirata sokáig kallódott, modern kori bemutatója 1954-ben, Párizsban volt. Az Olasz szimfóniát Mendelssohn itáliai élményei ihlették, ősbemutatója 1833-ban zajlott le. Alig hihető, de a zeneszerző elégedetlen volt művével: még az átdolgozott változatot sem jelentette meg nyomtatásban.

Az est szólistája, Sergej Krylov Moszkvában látta meg a napvilágot, szédítő karrierje elején versenyek sokaságát nyerte meg, majd a világ legtöbb jelentős karmesterével együtt muzsikált. Hangszere egy Stradivari. A Müpában Kocsis Zoltán vezényletével mutatkozott be Bartók Hegedűversenyének szólistájaként, s a karmester az előadás után így szólt hozzá: „A te Bartókod magyarul szól.”

A koncert karmestere Farkas Róbert, aki a tanulmányait Budapest után Berlinben végezte, és pályafutásának első fontos sikereit is német földön aratta. Jelenleg a MÁV Szimfonikusok művészeti vezetője.

Nyitókép: Sergej Krylov hegedűművész

A rovat további cikkei