Ebben az évben a magyar–lengyel tematikájú vagy magyar és lengyel együttműködésben megszülető zenei programok és koncertek támogatására is kiírt pályázatot a Waclaw Felczak Alapítvány.

Az alapítvány közleménye szerint a Felczak-koncertek elnevezésű pályázat mellett idén is meghirdették a magyar–lengyel tematikájú vagy magyar és lengyel alkotói együttműködésben megvalósuló zenei albumok kiadását segítő Felczak-lemezek pályázatot is. Mindkettőre online lehet jelentkezni az alapítvány weboldalán keresztül március 15-ig. A két pályázaton összesen több mint 11,3 millió forintnyi támogatást ítélnek oda.

A pályázatokat előzetesen szakmai zsűri értékeli, tagjai Harcsa Veronika jazzénekes, Balázs János zongoraművész, a Cziffra Fesztivál művészeti vezetője, Tóth Tibor könnyűzenei menedzser, fesztiválszervező, valamint Rosonczy-Kovács Mihály népzenész, a Waclaw Felczak Alapítvány kuratóriumának tagja, a Felczak-lemezek sorozat kezdeményezője és ötletadója.

A zenei pályázatok mellett több más pályázatot is kiírt az alapítvány, hogy ösztönözze a magyar és a lengyel fiatalok és szakemberek közötti kapcsolatépítést. Az idei év első pályázati körében több mint 86 millió forintot oszt szét az alapítvány. Támogatnak egyebek mellett kutatási projekteket, lengyelországi osztálykirándulásokat, szakmai gyakorlatokat, kulturális és művészeti együttműködéseket és könyvek kiadását is.

A Waclaw Felczak Alapítvány fő célja a magyar–lengyel barátság és együttműködés további elmélyítése, a magyar és a lengyel nemzet közötti barátság kulturális örökségének megőrzése.

Nyitókép: A szakmai zsűri