fbpx

Zenészlegendák a Jazz Festen

A fesztivál három magyar együttese, az In Line, a Vasvári String Trio és a Kárpáti Dódi Priváti Projekt fellépésével a magyar jazzélet nyáron 59 évesen elhunyt kiemelkedő alakja, Vasvári Pál előtt tiszteleg ? mondta el Kleb Attila, a Get Closer Concerts ügyvezetője december 6-án Budapesten. Hozzáfűzte: a rendezvényt egy lengyel jazzfotósok képeiből összeállított kiállítás fogja kísérni.

95DC9EFB2EC33DCBD0F372323FA49739F437EB7C6C6C9E9797pimgpsh_fullsize_distr
Erik Truffaz

A hetvenes évek vége óta több mint 40 szólóalbumot megjelentető, Grammy-díjjal is elismert John Scofield az amerikai country zene híres számaiból ? Hank Williams, Patti Page, Shania Twain és mások szerzeményeiből ? állította össze programját, amelynek a Country For Old Men címet adta.

Az olasz származású francia tangóharmonikás, Richard Galliano és a több mint kétezer lemezfelvétellel büszkélkedhető 80 éves nagybőgős, Ron Carter 27 évvel ezelőtt hoztak létre először közös produkciót, a Panamanhattan című albumot, amely óriási siker lett. A március 25-ei koncerten a duó most újra erre a New Yorkhoz és Párizshoz kötődő lemezük repertoárjára alapozza műsorát.

Új felállással érkezik három év után ismét Magyarországra a jazz és az instrumentális pop mezsgyéjén egyensúlyozó svájci származású francia Erik Truffaz kvartettje. Az alapító dobos helyét a fiatal Arthur Hnatek vette át, a billentyűs hangszereket Benoit Corboz, a basszusgitárt Marcell Giuliani kezeli. Az együttes legújabb, Doni Doni című idei albumán új zenei világokat tett magáévá, amikor a híres mali énekest, Rokia Traorét és a mali-francia hip-hop előadót Oxmo Puccinót kérte fel vendégszerepelni.

A sajtótájékoztatón Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármester hangsúlyozta: nem kis teljesítmény első alkalommal megszervezni egy háromnapos jazzfesztivált, de még nagyobb kihívás folytatni és életben tartani.

A nyáron elhunyt Vasvári Pál együtteseit fia, a szintén basszusgitáros Vasvári Márton viszi tovább. A zenész a sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: a legendás nemzetközi fellépőkkel, akik előtt hatalmas kihívás játszani, a Get Closer a legrangosabb magyar jazzfesztivállá nőtte ki magát.

Az In Line jazz-rock együttest 1989-ben alapította Vasvári Pál és Csepregi Gyula szaxofonos. A több mint 15 lemezt kiadó zenekarban az elmúlt két és fél évtizedben megfordult a hazai jazzélet színe-java, köztük Szakcsi Lakatos Béla, Kőszegi Imre és Solti János is. A koncerten az együttes legnépszerűbb dalaiból válogatnak, de új szerzemények is hallhatóak lesznek ? mondta el Vasvári Márton. Hozzáfűzte: a 2001-ben alapított Vasvári String Trio a mediterrán, francia romajazz hagyományait viszi tovább, a közönség itt egy könnyedebb, örömzenélős fellépésre számíthat, amely jól fog illeni Ron Carter és Richard Galliano közös fellépéséhez.

 

A harmadik magyar együttes az elektronikus improvizált zenében utazó Kárpáti Dódi Priváti Projekt lesz. Az éteri hangulatot árasztó dallamokat a Quimby trombitásaként is ismert zenész ?énekbeszéde? színesíti. A formációhoz 2015-ben csatlakozott Vasvári Pál, akit Vasvári Márton követett a basszusgitáros poszton. Kleb Attila kitért arra is: nagyon fontos, hogy a fővárosnak legyen saját jazzfesztiválja, ezért már elkezdték szervezni a 2018-as Get Closer Budapest Jazz Festet is.

 

 

Forrás: MTI

A rovat további cikkei