A Zentát képviselő Gulyás Szabolcs nyerte meg szombaton a Nemzeti Vágta vajdasági futamát Déva Szándék nevű lovával Szabadkán.

A koronavírus-járvány miatt a rendezvényt nem a szokásos időben szervezték meg, és a futamokat nem is a Topolya melletti Andrásnépén (Zobnatica) tartották, hanem a szabadkai lóversenypályán nézők nélkül szombaton.

A rendezvényt az elmúlt években Vajdasági Vágtának hívták, idén azért kellett nevet változtatni, mert a magyar-szerb határon életbe lépett szigorítások miatt a Nemzeti Vágta hivatalos bírái nem lehetnek jelen a vajdasági eseményen.

A futamon a második a kishegyesi Cékus Árpád lett Bessie-vel, harmadikként pedig Báló Attila ért célba Szabadka színeiben Montana hátán. Rajtuk kívül a negyedikként befutó, oromhegyesi Dudás József is jelen lehet a Nemzeti Vágtán Cézár hátán.

Ismét megszervezték a Kishuszár Vágtát is, amelyen a 10-16 éves gyerekek vettek részt kisebb növésű, maximum 138 centiméter magas lovakon. A futamot hét versenyző közül Koncz Dorottya nyerte meg Bohóc nevű lován Bácsfeketehegy lovasaként, ő már biztosan képviselheti a Vajdaságot a Nemzeti Vágtán Budapesten.

A Nemzeti Vágta délvidéki előfutamára tizenhárom délvidéki település nevezte be lovát és lovasát. A budapesti Hősök terére a Vajdasági Futam négy leggyorsabb lovasa juthat ki, illetve címvédőként, Temerin színeiben Nagy Arnold is versenyez majd október 10-én és 11-én.

A Vajdaságban elsősorban az ügetősportnak van hagyománya, de egyre népszerűbb a fogathajtás és az akadályugratás is.

Fotó: Németh Ernő/Vajdaság Ma