Zrínyi Ilona Thököly Imréhez és fiához, Rákóczi Ferenchez fűződő viszonya alkotja a darab fő gerincét, amelyben mint nő, mint anya és egyben a hazaszeretet példátlan emblematikus személyisége jelenik meg és teszi hitelessé a konfliktusok közötti emberi nagyságát.

A Jászai Mari-díjas rendező, Árkosi Árpád által színpadra álmodott darab helyszíne egy hajófedélzet, itt indul Zrínyi Ilona emlékidéző, múltját áttekintő vallomástétele, miközben száműzetésének helyszíne felé halad. Bár nem egyedül utazik, beteg férje, Thököly Imre és kíséretük nem jelenik meg, az eddigi életének számvetése a szenvedés végtelen egyedüllétében történik.

image001

A helyszín is ezt a kiszolgáltatottságot, az önmagával való őszinte szembenézéskor szükségszerű egyedüllétet szimbolizálja. A hátsó falon a lelke kazettái láthatók, amiben emlékei őrződnek, de észrevehetünk a díszletben egy ácsolt utazóládát is. Utóbbiból kerülnek elő a személyes tárgyak, a ruhadarabok, a relikviák, az elveszett boldogság, az örömök, a harcok múlthoz kapcsolódó jelképei.

Az előadás hiánypótló szerepet játszik a történelmi drámák sorában, amelyek a színház eszközeivel gyarapítják a nézők történelmi ismereteit ? olvasható a Klebelsberg Kultúrkúria oldalán a darabról, amelyben Zrínyi Ilonát Juhász Róza színművésznő alakítja.

A darab a ?Zrínyi Miklós ? Szigetvár 1566? Emlékév keretében valósul meg. A szervezők a darabot több magyarországi és határon túli városban szeretnék bemutatni.