A zsidó múltat felidéző ingyenes sétákon lehet részt venni Veszprém vármegye néhány településén hétvégén. A péntektől vasárnapig tartó vezetett sétákhoz Veszprémben, Balatonfüreden, Inotán és Szentgálon lehet csatlakozni.

A sétafesztiválokat hagyományosan emlékfa ültetésével kezdik: a város szülöttje, Schweitzer József (1922–2015) rabbi emlékére ültetnek facsemetét Veszprémben.

A résztvevők végigjárják a veszprémi zsidók életének egykori színtereit, valamint megidézik az egykor másfél ezres közösség kiemelkedő szereplőit. A séta érinti az egykori veszprémi malmok helyszíneit: a Friedler-, Úrkuti, Ring- és Frick-malom nyomait kutatják fel az érdeklődők. Ezen kívül részt lehet majd venni a Szukkot, azaz a Sátrak ünnepe elnevezésű rendezvényen, amely a zsidóság gondviselésben való bizakodásának ünnepe. Végül az Erkel Ferenc Városi Fúvószenekar koncertje zárja a napot, amelynek elődje, a felnőtt fúvósegyüttes az 1970-es évektől a ’80-as évek közepéig működött. Az együttest tavaly a veszprémi Csermák Antal Zeneiskola tanárai és korábbi zenekari tagok szervezték újjá Zeitler Dénes karnagy irányításával.

Szombaton délelőtt ismét az egykori malmok nyomait kutathatják fel a résztvevők, majd a belvárosi séta során három helyszínre látogatnak el: olyan, egykori veszprémi zsidó családok lakhelyét keresik fel, akik a vészkorszakot megelőzően a város ismert polgárai voltak. A résztvevők vasárnap a zsidóság vallási intézményeit ismerhetik meg a séta során.

A megyeszékhelyen kívül Balatonfüreden, Várpalotán és Szentgálon is megismerkedhetnek a zsidó múlt értékeivel az érdeklődők. A séta érinti Várpalota-Inotán egyebek mellett a művelődési házat, Balatonfüreden a zsinagógát és a rabbiházat, Szentgálon pedig a Weisz család tiszteletére helyeznek el botlatókövet.

A programon való részvétel ingyenes, regisztrációhoz kötött.

A képen látható kovácsoltvas kapu az egykori veszprémi zsidó közösség iskolájának és zsinagógájának egyetlen megmaradt tárgyi emléke. A kapu mementóként őrzi a városban és a környéken élt zsidó származású polgárok 1944-ben történt deportálásának tragikus évfordulóját. Fotó: Faludi Imre / MTVA

A balatonfüredi Zsidó Kiválóságok Házáról itt írtunk:
https://kultura.hu/nem-szomoru-hanem-erdekes-hely-a-ma-emberehez-szol-a-zsido-kivalosagok-haza