A lengyelországi Chmielnik városában fedezték fel a mikvét egy 15 éve bezárt nightclub pincéjében. Az épület új tulajdonosa amatőr történész, így ismerte fel a különleges architektúrát.

A Haaretz, illetve az Arkeonews nyomán a National Geographic számolt be a különös leletről.

Mint írják, a holokauszt előtt Chmielnik város lakosságának mintegy 80 százaléka szefárd zsidó volt, akik az inkvizíció idején menekültek el Spanyolországból. A város zsinagógáját 1638-ban építették. A háború után mindössze négy zsidó maradt Chmielnikben, a zsidó örökség viszont fennmaradt.

Marian Zwolski helyi üzletember és amatőr történész néhány éve vásárolta meg a 15 éve bezárt sztriptízbárt. A tánctér alatt levő épületrészben vette észre az építészetileg különleges struktúrát, és rábukkant a mikve kék-fehér csempéire, illetve Dávid-csillagokat is talált. A szomszédos helyiségben egy kisebb fürdő, valószínűleg női fürdő volt. Marian Zwolski tervei szerint megnyitja a nagyközönség számára is a helyet, és valószínűleg múzeummá alakítja. „Itt születtem és itt nőttem fel, ezért érdekel ennek a helynek a történelme. Nem akarom, hogy eltűnjön ez az emlék” – nyilatkozta a férfi.

Meir Bulka, a lengyelországi zsidó örökség megőrzésének szakértője és tanácsadója lenyűgözőnek nevezte a fürdőt. „Belépünk az alagsorba, és máris egy másik világban találjuk magunkat. Olyan, mint egy időkapszula” – fogalmazott.

Nyitókép: Chmielnik. Fotó: Slawek Rakowski / Shutterstock