Az elismerést Zsurzs Kati március 25-én, a Játékszín Nyolc nő című előadása után a színpadon vette át Hegedűs D. Gézától, a MASZK elnökétől.

Az elismerést a MASZK Országos Színészegyesület kezdeményezésére a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma és a MASZK alapította 2001-ben, a több évtizedes színpadi múlttal rendelkező színészek erkölcsi megbecsülése és társadalmi rangjának emelése céljából. A Gobbi Hilda-életműdíjat azok a színészek kaphatják, akik hosszú pályafutásuk során semmiféle állami művészeti díjat nem kaptak. A díjazottakat a beérkező javaslatokból a MASZK vezetősége mint kuratórium választja ki.

Zsurzs Kati már gyermekként is kapott kisebb szerepeket édesanyja egyes filmjeiben, bár a neve nem mindig szerepelt a stáblistán – mint 11 évesen az 1966-os Vidám vasárnap című tévéjátékban vagy az 1970–71-ben forgatott A fekete városban mint Quendel Gáspár lánya, Brigitta. 1977-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán Kazimir Károly osztályában. 1977 és 1993 között a Thália, illetve az Arizona Színház tagja, majd szabadúszó, 2000-től pedig 13 éven át a székesfehérvári Vörösmarty Színház tagja volt. Azóta ismét szabadúszó.

Hegedűs D. Géza kiemelte: az Aase-díjas Zsurzs Katit a Halhatatlanok Társulatának soraiba is megválasztották már, az állami elismerés mégis elmaradt ezidáig. Zsurzs Kati emblematikus szerepei között említette A fekete város Brigittáját, az Abigél Kis Mariját, A kék madár Tyltyljét, kiemelte, hogy színpadi szerepei felsorolhatatlanok, és nagy tisztelettel és szeretettel adja át a MASZK elismerését valamennyi magyar kollégája nevében.

Zsurzs Kati elsősorban Gobbi Hildának köszönte meg az általa alapított elismerést, majd azoknak a művészeknek, akik életben tartják a díj odaítélését. „Egy szeretetből megszavazott, szakmai szempontból is fontos díj nagyon sokat segít az embernek ezekben a vérzivataros időkben” – hangsúlyozta. 

Jelenleg a Játékszín Adáshiba, Életrevalók, Nagyvárosi fények, Nyolc nő és A vád tanúja produkciójában játszik. Több előadást is rendezett, és rendszeresen szinkronizál. A közönség láthatja A mi kis falunk sorozatban. A Véletlenül írtam egy könyvet című családi filmben egy írónőt alakított, ennek kapcsán készítettünk vele interjút.

Vörösmarty-gyűrű díjas, megkapta a Fejér Megyei Hírlap Aranyalma díját. Aase-, Kránitz Lajos-, Tolnay Klári- és Francsics-díjas, a Magyar Esélyegyenlőségi Díj kitüntetettje, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja.

Fotó: Juhász G. Tamás