fbpx

12 program a Múzeumok éjszakáján online és offline

Idén úgy alakult, hogy a június 27-én tartandó Múzeumok éjszakáját tölthetjük a képernyők előtt és a kiállítóterekben is.

Ugyan a múzeumok már újra megnyitották a kapuikat, a Múzeumok éjszakája idén mégis a legtöbb helyen online formában valósul meg. Nagy pozitívuma ennek, hogy a virtuális térben olyan intézményekbe is eljuthatunk, amire egyébként a fizikai távolságok miatt nem lenne lehetőségünk. Ugyanakkor néhány intézmény bizonyos biztonsági intézkedések megtartása mellett valós programokkal készül. Online és offline események közül válogattunk.

1. Blinken OSA Archívum, Budapest, online

A Blinken OSA Archívum magyar és angol nyelvű programokkal jelentkezik az online térben: egy virtuális háztúra és gyűjteménybemutató mellett Mink András tart előadást a demokratikus ellenzékről. Élőben közvetítik Mélyi József és Ránki Júlia beszélgetését Múzeum? Sirató? – Különkiadás címmel. Kukorelly Endre nyitja meg a Posztszovjet: Szilágyi Lenke fotói 1990–2002 című virtuális kiállítást. Lesz még A kultúra robotosai címmel egy összeállítás a hazai könyvtárak, levéltárak és múzeumok elmúlt évtizedéről és egy filmvetítés is a Belorusz Szabad Színház tevékenységéről. A részletes programsor a Facebook-on elérhető.

A Blinken OSA Archívum
Forrás: osaarchivum.org
2. Bajor Gizi Színészmúzeum, Budapest, online

Hagyományosan az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet kiállítóhelye, a Bajor Gizi Színészmúzeum szokott a helyszíne lenni a Múzeumok éjszakája eseménynek. Azonban idén ők is a virtuális térbe helyezték át a rendezvényt: ezen az éjszakán felolvasószínházzal, szobaszínházi előadással készülnek, de lesz még két élő bejelentkezés is az új, nyitás előtt álló időszaki kiállításaikról. A részletes programok a Facebook eseményben találhatók. 

A Bajor Gizi Színészmúzeum szobaszínházi előadással is készül
Forrás: Facebook
3. BTM – Kiscelli Múzeum, Budapest, online

A Kiscelli Múzeum rengeteg online tartalmat megosztott már a karantén időszaka alatt is, így biztosak lehetünk benne, hogy a Múzeumok éjszakájára is különleges csemegékkel készül. A Facebook oldalukon futó #műtárgysimogatás címet viselő sorozatban néhány tárgy példáján keresztül mutatják be, hogyan is dolgozik a restaurátor, de ha minket a teljes kép érdekel, akkor a virtuális sétán érdemes körbejárni az intézményt. A Google Arts Project felületén három kiállításukat ismerhetjük meg mélységében és a Kiscelli Gyűjtmény legérdekesebb tárgyait böngészhetjük.

4. Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum, Győr, online

A győri múzeum igazán sokféle virtuális tartalmat kínált már korábban is, és a Múzeumok éjszakáján is aktívan részt vesz. Egyelőre a digitális anyagaik és virtuális sétáik között barangolhatunk: a múzeum munkatársai kalauzolnak többek között a a Kőtárban, a Váczy– és a Radnai-gyűjteményben, de bejárhatjuk az Esterházy-palotát is. A ThinkLink felületen körbenézhetünk a Kovács Margit-kiállításban, a kazamatákban és a cserépkályha történeti tárlaton, de a múzeum különböző gyűjteményeit is végiglapozgathatjuk. Aki kreatívan töltené a Múzeumok éjszakáját, az válogathat a letölthető foglalkoztatók és játékok közül. A Csikóca Műhely és Kiállítótér honlapja is teli van sablonokkal, színezőkkel, játékokkal.

A Patkó Imre Gyűjtemény a győri Vastuskós-házban
Forrás: Rómer Flóris Múzeum
5. Bibliamúzeum, Budapest, online

A Bibliamúzeumban június 27-én a Budafoki William Byrd Énekegyüttes fog online koncertet adni. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy lesz-e virtuális sétájuk, de igazán reméljük, hogy az állandó kiállításuk online is körbejárható lesz, hiszen az teli van számos érdekességgel. 

6. Ludwig Múzeum, Budapest, online

A Ludwig Múzeum a Žagarral egy különleges audiovizuális live projektre készül a Múzeumok éjszakáján. Zságer Balázs és Katona Kati kortárs performansza a körülöttünk lévő világ aktuális történéseire reflektál.

Zságer Balázzsal készült interjúnk itt olvasható.

Zságer ezúttal egy sokkal atmoszférikusabb, kísérletezőbb zenei oldaláról mutatkozik be. Kati vizuális nyelvét a természetbeli formák, mintázatok és az ezekben fellelhető algoritmusok, struktúrák inspirálják. A program a Ludwig LIVE programsorozat záróakkordja lesz.

a Ludwig LIVE-on a Zagar lép fel
Forrás: Facebook
7. Modem, Debrecen, offline

A debreceni Modem Maradj Modem címmel rendhagyó, ám óvatosságra törekvő művészeti napra várják az érdeklődőket június 27-én kora délutántól egészen éjfélig. Lesznek művészeti foglalkozások, bábszínház és Ringató a gyerekeknek, tárlatvezetések, színházi és táncelőadások, valamint performansz és slam poetry is. A részletes programokról itt tájékozódhatunk.

8. Ferenczy Múzeumi Centrum, Szentendre, offline

A Ferenczy Múzeum építészet- és művészettörténeti sétát szervez kora délután. Muladi Brigitta művészettörténész és Torma Tamás újságíróval azt igyekszik majd megragadni hogyan válhatott a hangulatos Duna-parti kisváros képzőművészeti központtá. A sétát követően a Ferenczy Múzeumba várják az érdeklődőket, ahol Bodonyi Emőke tart tárlatvezetést a Teremtés – Ferenczy Noémi művészete kiállításban.

Ferenczy Noémi életmű-kiállításáról itt számoltunk be.

További információk a Facebook esemény alatt érhetők el.

A Ferenczy Múzeumban tárlatvezetések is lesznek
Forrás: Ferenczy Múzeum
9. Bányászati és Ipari Skanzen, Tatabánya, offline

A 2020-as Múzeumok éjszakája tatabányai programja a Bányászati és Ipari Skanzenbe kalauzolja el az érdeklődőket. Óránként indulnak tárlatvezetések az egykori XV-ös akna területén, ahol olyan érdekességeket lehet közvetlen közelről megtekinteni, mint a 113 éves aknatornyot, az irodaépületet, a víztornyot, vagy a Turul-madár eredeti vázát. Emellett a Skanzen képzőművészeti és életmódtörténeti kiállításai is látogathatók lesznek.

10. Vaszary Galéria és más helyszínek, Balatonfüred, offline

Balatonfüreden több helyszínt is végiglátogathatunk: lesz vezetés a Jókai Emlékházban és a Városi Helytörténeti Gyűjteményben is, a Vaszary Galériában pedig papírvirágot készíthetünk és óriás társasjátékkal játszhatunk. A TOP 10 – magyar, kortárs  című kiállításhoz kapcsolódóan lesz vetített videós és élő tárlatvezetés, valamint rejtvény is.

A TOP 10 – magyar, kortárs kiállítás kurátorával, Beke László művészettörténésszel készült interjúnk itt olvasható.

Az eseményeket pedig kerti koncertek és filmvetítések zárják. Aki pedig Füreden barangolna, az két tematikus séta közül is választhat. A programokról részletesen a Facebookról tájékozódhatunk.

Idén is lesznek kerti koncertek a Vaszary Galériában
Forrás: csodalatosbalaton.hu
11. Munkácsy Mihály Múzeum, Békéscsaba, offline

A Munkácsy Mihály Múzeum idén nemcsak az online térben, de az újra nyitva tartó épületében is megrendezi a Múzeumok éjszakáját. Míg a Facebookon futnak majd az online események, addig a múzeumban megnyitják A fénnyel játszani… című kiállítást, a már nyitva tartó tárlatokon pedig a kurátorok kalauzolnak minket. Lesz továbbá játszóház, bábelőadás, előadás a játék és a művészet kapcsolatáról, valamint a múlt játékairól. A részletes programot a múzeum honlapján érhetjük el.

12. Öregtemplom, Zsámbék, offline

Zsámbékon a megszokott többhelyszínes esemény helyett a Múzeumok éjszakája programokat a zsámbéki Öregtemplomban tartják, a Romtemplom és Kőtár falai között. Lesz szentmise és vesperás, majd megnyílik A premontrei rend 900 éves története című kiállítás. Ezt követi A premontrei örökség című film vetítése a Kőtárban, majd a programokat jazzkoncert zárja. A programokról a Facebook eseményben tájékozódhatunk. 

Nyitókép: Jose Antonio Gallego Vázquez/Pexels

A rovat további cikkei