fbpx

14 bemutatóval készül a Szegedi Nemzeti Színház

Két operabemutatóval, nagy zenés produkcióval, ősbemutatóval, klasszikus és kortárs előadásokkal, a tánckar önálló táncjátékával, valamint az előző évad legnépszerűbb darabjainak továbbjátszásával várja a közönséget a Szegedi Nemzeti Színház. A repertoárra visszatérnek a gyerekelőadások.

Az októberben 140 éves teátrumban 14 új bemutató várja a nézőket. Barnák László főigazgató bemutatta az intézmény új művészeti vezetőit: Dobszay Péter zeneigazgatót és a művészeti tanács tagjait, Tárnoki Márkot, Koltai M. Gábort és Fábián Pétert. A főigazgató elmondta, közösen állították össze a műsort azzal a szándékkal, hogy az új évad a nézők és a társulat számára egyaránt izgalmas, változatos legyen, örömmel térjenek be a színházba.

Két operabemutatóval, nagy zenés produkcióval, ősbemutatóval, klasszikus és kortárs előadásokkal, a tánckar önálló táncjátékával, valamint az előző évad legnépszerűbb darabjainak továbbjátszásával várja a közönséget a Szegedi Nemzeti Színház, a repertoárra pedig visszatérnek a gyerekelőadások.

A bemutatók sora a hét Oscar-díjas brit-amerikai romantikus film, a Szerelmes Shakespeare színpadi adaptációjával kezdődik a Nagyszínházban. A vígjátékot Horváth Illés rendezésében láthatja a közönség.

A következő évadban a hagyományokat folytatva két operabemutató szerepel a műsoron: Giacomo Puccini Manon Lescaut című művét Juronics Tamás rendezi a Nagyszínházban, Gaetano Donizetti két egyfelvonásos vígoperáját, A csengőt és a Ritát Tárnoki Márk állítja színpadra a Kisszínházban.

A Szegedi Kortárs Balett a Petőfi-emlékév végéhez közeledve, novemberben mutatja be a Lánglelkű című táncjátékot, amelyhez a költő öt verse szolgáltatta a muníciót, a darab zenéjét fiatal, de már nemzetközi sikereket elért komponisták írták. A társulat tavaszi premierje a Fekete hattyú című balettfantázia lesz Csajkovszkij zenéjére.

Elsősorban a diákoknak szól Benkó Bence és Fábián Péter újraértelmezett Lúdas Matyija, a Matyi elszabadul. Felújításként újra műsora tűzik Ránki György Pomádé király új ruhája című meseoperáját Toronykőy Attila rendezésében. Az évad operettbemutatójaként Lehár Ferenc egyik legnépszerűbb művét, A mosoly országát játsszák Harangi Mária rendezésében. A Nagyszínházi premierek sorát Shakespeare Vízkereszt, vagy amit akartok című vígjátéka zárja.

A prózai társulat klasszikus és kortárs előadásai közül az első bemutató a 19. századi drámairodalom egyik legnagyobb alakja, Heinrich von Kleist Az eltört korsó című vígjátéka lesz a Kisszínházban Koltai M. Gábor rendezésében. Decemberben Tárnoki Márk állítja színpadra Joël Pommerat abszurd vígjátékát, A két Korea újraegyesítését.

Szabó Magda Az ajtó című regénye 1987-ben jelent meg, azóta csaknem negyven nyelvre fordították le. A mű színpadi adaptációját sikerrel játsszák a színházak, Szegeden Barnák László főigazgató rendezésében láthatja a közönség 2024 februárjától.

Az évad magyar kortárs ősbemutatóját Fábián Péter írta: a lakáshoz jutás nehézségeiről szóló, Gazdálkodj okosan című komédiát a szerző rendezi. A színház tánckara hosszú évek után Peron-swing címmel önálló táncjátékkal jelentkezett. A produkció sikerét látva jövő tavasszal elkészítik a Gengszterek című táncjátékot, amely az 1920-as évek végi Chicagóba kalauzolja a nézőket.

Fotó: Shutterstock

A rovat további cikkei