1854. április 24-én házasodott össze a történelem egyik leghíresebb párja: Ferenc József császár és Wittelsbach Erzsébet, vagyis Sisi. A legendás asszony figurája a világon mindössze két Madame Tussauds-produkcióban látható: Bécsben és Budapesten. Nálunk a Kék Duna-keringő dallamaival tisztelegnek a királyi esküvő 170. évfordulója alkalmából.

Sisi a budapesti Madame Tussauds-ban
Sisi alakja a budapesti Madame Tussauds-ban. Fotó forrása: Madame Tussauds

Wittelsbach Erzsébet mindössze 16 éves volt, amikor hozzáment Európa egyik legnagyobb hatalmú uralkodójához, az akkor 24 esztendős Ferenc Józsefhez. „Sokáig úgy tudtuk, hogy eredetileg a nővérét, Ilonát szánták az uralkodónak, azonban a legújabb kutatások szerint nem volt ez előre eldöntve” – kezdte a múltidézést Faludi Ildikó muzeológus, a Gödöllői Királyi Kastély Múzeum munkatársa. „Nagyon kevés volt a korban és rangban is Ferenc Józsefhez illő lány. Szóba került többek között József nádor lánya, Erzsébet is, azonban az udvari politika inkább Németországgal akarta szorosabbra fűzni a viszonyt. Ahogy fogytak a jelöltek, úgy terelődött a figyelem Ferenc József unokatestvéreire, a Wittelsbach lányokra” – magyarázta a szakértő. Ferenc József és Sisi kétszer biztosan találkoztak az első hivatalos randevú előtt, az első ilyen alkalommal a leendő királyné még csak öt-, a második alkalommal tízéves volt. 

Az édesanya, Ludovika Ischlbe vitte a lányait, hogy születésnapja alkalmából találkozzanak az ifjú császárral. Lehet, hogy az akkor már 18 éves Ilona lett volna az első számú kiszemelt, azonban Ferenc József számára csak Sisi létezett. „Első látásra szerelem volt Ferenc József részéről. Gyakorlatilag azonnal a leendő jegyeseként tekintett Sisire. A lány két héttel később úgy tért haza, hogy hivatalosan is megtörtént az eljegyzés. Az esküvőig még háromszor találkoztak egymással a szerelmesek, majd 1854. április 20-án Sisi elindult Münchenből Bécsbe, hogy feleségül menjen Ferenc Józsefhez” – mesélte a muzeológus. A menyasszony 22-én érkezett meg Bécsbe, ahol ágyúdörgés és harangzúgás fogadta.

Maga az esküvő iszonyatos próbatétel lehetett a rendkívül érzékeny 16 éves lány számára. Rendhagyó módon este hétkor vonultak az oltár elé az Ágoston-rendiek templomában, majd a vendégek fogadása és díszvacsora követte a ceremóniát, sőt, az ifjú pár a bécsi népünnepélyre is kilátogatott, hogy az embereket üdvözölje egy nyitott kocsiról. A holtfáradt, rémült, az etikettet többször is megsértő, introvertált Sisi alig várta, hogy véget érjen az este. A nászút sem jelentett feloldozást, hiszen az elfoglalt uralkodó minden hajnalban hazatért Bécsbe, hogy az ország ügyeit intézze. 

Bármennyire is nehéz volt az a bizonyos 170 évvel ezelőtti nap a főszereplők számára, a birodalom lakói soha nem látott szeretettel köszöntötték az új királynét. Sisi a történelem egyik legnagyobb hatású nőalakja volt, akiről az elmúlt két évben is két nagy költségvetésű tévésorozat készült.

A világon mindössze két Madame Tussauds rendelkezik Sisi-viaszszoborral. A Budapesten látható figura több hónapon keresztül készült egy London melletti műhelyben szobrászok, művészek, szakértők bevonásával. A látogatók megcsodálhatják Sisi gyönyörű, legendásan hosszú haját. Hajkoronáját egy különleges, saját fejlesztésű samponnal mosta, amely nyers tojást és konyakot is tartalmazott. Napi két-három órát töltött frizurája ápolásával, a hajmosás pedig egy egész napot vett igénybe. A budapesti figura különlegessége, hogy látható rajta egy tetoválás is, amelyet kevesen ismernek. Sisi 1888-ban tetováltatott magára egy horgonyt, ezzel is kifejezve az utazás iránti szenvedélyét. Az esküvő tiszteletére a látogatók meghallgathatják a Kék Duna-keringőt, valamint természetesen felszállhatnak Sisi hintójára is.