A magyarországi digitális zenefogyasztás legfontosabb trendjeiről készített kutatást a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH). A most közzétett tanulmány adatai rámutatnak hazai sajátosságokra és globális jelenségek begyűrűzésére is.

Magyar vagy külföldi zenét hallgatnak többet a magyarok? Kik a legnépszerűbb nemzetközi és magyar előadók a digitális streaming platformokon itthon és külföldön, amelyek a leghallgatottabb dalok globálisan és Magyarországon? Mások mellett ezekre keresett választ a kutatás.

A tanulmányban a kutatók a Spotifyról és a YouTube-ról 2019. február 7. és 2023. március 2. között letöltött, heti top100 dalt tartalmazó listák – a globális és magyar listák, illetve a kelet-közép-európai és nagyobb magyar diaszpórával rendelkező országok listái – elemzéseire alapozva tettek megállapításokat.

Eszerint a Spotifyon 2022 második negyedévétől kezdve több magyar zenét streameltek a hallgatók, mint külföldit. A YouTube-on is az egész vizsgált időszakban a magyar lejátszási mennyiségekből volt több a magyar listákon. A vizsgált időszakban az összes lejátszási mennyiség alapján összeállított top20 leghallgatottabb előadó listája a YouTube-on kizárólag magyar előadókból állt össze. Bár a magyar számok kiugróak, maga a tendencia nem magyar sajátosság, illeszkedik az úgynevezett glokalizáció, azaz helyi digitális tartalmak felé fordulás trendjéhez.

A zenék terjedésében ma már meghatározó szereppel bír a vizuális média, és a platformközi interakciók is fontosak. A legfontosabb ilyen platform pedig a TikTok, amely ugyan elsődlegesen nem zenei felület, de a zenei tartalmak ott befutott karrierje rendkívül nagy hatással van a két vezető zenei platformon való hallgatottságra. Az úgynevezett TikTok-trendekre azért érdemes figyelni, mert egyre több esetben éppen az áll egy dal vagy előadó – a két vezető zenei platformon való – felívelése mögött, hogy a tiktokos közönség felkapja a dal egy részletét, majd ezt követően az egész dalt megkereső felhasználók a Spotifyra vagy a YouTube-ra mennek tovább.

A legnépszerűbb, legtöbbet streamelt előadó a 21 éves énekes-dalszerző, Azahriah (Baukó Attila). A Magyarországon legtöbbet streamelt magyar előadó nem azonos az összességében (azaz Magyarországon kívül is) legtöbbet streamelt magyar előadóval. Ez az előadó Nateki, akinek valódi személyazonossága nem ismert, de legnépszerűbb száma, a Playamanéval közös Midnight a Spotifyon 2023 júniusáig több mint 170 millió streamet halmozott fel, valamint a YouTube-on 43 millió megtekintést tudhat magáénak. Nateki havi hallgatóinak száma a Spotifyon meghaladja a 3,6 milliót.

A legtöbbet streamelt „külföldi” előadó a YouTube-on az erdélyi Bagossy Brothers Company zenekar. A zenekar nemcsak azzal lóg ki a top előadók sorából, hogy nem hiphopot, hanem a jelenlegi trendek szerint a fősodorból kiszoruló pop-rockot játszik, hanem azzal is, hogy nem magyarországi, hanem erdélyi előadó. A zenekar főleg a YouTube-on vált nagyon népszerűvé a vizsgált időszakban. Bár az Olyan ő című számuk kivételesen nagy karriert futott be, abban is rekorderek, hogy „külföldiként” a legtöbb, összesen 22 egyedi dallal kerültek fel a listákra.

Fotó (illusztráció): Shutterstock / Djile