fbpx

25. születésnapját ünnepli a Káva, a Résztvevő Színháza

Új bemutatókkal és izgalmas programokkal ünnepli születésnapját a Káva Kulturális Műhely, A Résztvevő Színháza.

A magyarországi független színházi kultúra, a közoktatás és a civil szféra határmezsgyéin működő Káva 1997-ben mutatta be első résztvevő színházi előadását, az elmúlt negyed évszázad során pedig közel 100 előadás mellett a társulat számos drámaprojekttel, drámafoglalkozással járta be a budapesti és vidéki iskolákat, valamint nagyszabású hazai és nemzetközi projektekben vesz részt.

A részvételiséget középpontba helyező Káva sokszor – teljesen tudatosan – elmossa a határt színész és néző között, ezzel biztosítva, hogy a résztvevők a lehető legnagyobb mértékben formálhassák az eseményeket, és kialakíthassák személyes viszonyukat a fókuszba helyezett problémához. A Káva munkája sok szállal kapcsolódik a különböző drámapedagógiai módszerekhez, az interaktív elemeket használó színházi hagyományokhoz és a közösségi színházcsináláshoz. Problémafelvető előadásaik a párbeszéd, a cselekvésen alapuló közös gondolkodás fókuszba helyezésével lehetővé teszik a résztvevőknek, hogy jobban megismerjék önmagukat és környezetüket.

A 2021/22-es évadban több bemutatóval is jelentkezik a társulat: a középiskolásoknak szóló Tükörben című táncszínházi nevelési előadás a Nemzeti Táncszínházzal közös koprodukcióban jön létre (bemutató: 2021. szeptember), a pénzről, a pénzhez való viszonyról szóló Sorsjegy átírt, újrarendezett változata szeptemberben kerül újra a nézők elé. Vakfolt címmel középiskolásoknak készül előadás a WWF Hungaryval közös együttműködés keretében, a természeti környezettel való együttélés témájában. A celldömölki Soltis Lajos Színházzal koprodukciós előadásunk, a Röppálya középiskolások számára készült (bemutató: 2021. szeptember). Sigríður Hagalín Björnsdóttir izlandi szerző Sziget című disztópikus regénye alapján felnőtteknek szóló részvételi színházi előadás készül, melyet novemberben mutat be a színház. Ugyanebből az anyagból készül a Jégföld című középiskolásoknak szóló színházi nevelési előadás (bemutató: 2022 februárjában). Tavasszal készül el Bánky Sára rendezésében a Káva első csecsemőszínházi előadása, a Borka. Pedagógusok közreműködésével közösségi színházi előadás születik A mi iskolánk címmel 2022 februárjában, a Káva Állampolgári Színház projektjének részeként, a mai magyar iskola világáról.

A színházi programokon kívül videóinterjúk, nyílt programok, interjúkötet, tematikus podcast adások és egy különleges plakátkiállítás is tarkítja az évadot, melyben az elmúlt 25 év előadásainak plakátjait tekinthetik meg az érdeklődők.

Az ünnepi évad igazi különlegessége, hogy a Káva – civil szervezetként és színházként egyedüliként! – plakátjával bekerült a 21. ARC közérzeti kiállításra. Idén a több mint ezer beérkezett pályamű közül mindössze 81-en kerültek a kiállítók közé. A Káva plakátja szeptember 17-től október 17-ig tekinthető meg az újbudai Bikás parkban megrendezett ARC kiállításon.

A Káva aktuális híreiről és ünnepi programjairól a Káva Facebook-oldalán és honlapján olvashatunk.

Nyitókép: a Röppálya című előadás stábja (író: Sándor Júlia; rendező: Sereglei András; színházi nevelési konzulensek: Patonay Anita és Bori Viktor; látvány: Kiss Gabriella; színészek: Erényi Dorottya, Hérincs Frida, Manyasz Erika, Piller Ádám, Pintér Zsolt Gergő, Tóth Ákos). Forrás: Soltis Lajos Színház Facebook-oldala

A rovat további cikkei