A történet a ?Cselekvő közösségek ? aktív közösségi szerepvállalás? című projekt elnyeréséig nyúlik vissza, amely hárommilliárd forintos forrásból nemcsak a szakmódszertan fejlesztését támogatja, de tartalmi kérdéseket is foglalkozik. Ebben az esetben azzal, hogy miként lehet közösségi programokat szervezni, építeni. A ?jó példa? pedig már meg is született, holott csak május 8-án indul el a Közösségek Hete programsorozat.

?Ország és nemzet nem létezhet aktív, cselekvőképes alkotóközösségek nélkül, amit a múltunk is igazol: a közösségszervezés adta az erőt a fennmaradáshoz, a fejlődéshez. Közösség nélkül nem volt munka, de ünnepek sem? ? mondta el Krucsainé Herter Anikó kulturális kapcsolatokért és fejlesztésekért felelős helyettes államtitkár. A 20. század folyamán azonban nagy törés következett be a hagyományos közösségek életében, amelynek eredménye, hogy ma ismét a fontos értékeink között tartjuk számon a régi közösségi élet példáit, a ma embere igényli ezeket.

Az egész országot hálózza be a programsorozat, összesen 545-en regisztráltak a rendezvényre, közösségek, civil szervezetek, intézmények vesznek részt rajta. A legtöbb jelentkezés Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Pest, Csongrád és Bács-Kiskun megyéből érkezett.

Összesen 325 település 874 programja között választhatnak a látogatók, ami különösen jelentős akkor, ha tudjuk: a program idén debütál.

Miskolc, Budapest és Szekszárd készült a legtöbb programmal a rendezvénysorozatra.

A jelentkezők kilenc témajavaslatot kaptak, melyek közül a legnépszerűbb a ?Gyertek hozzánk vendégségbe? című, amelynek keretében a különböző körök, társulások mutatkoznak be, de az ország számos pontján megismerhetjük az adott település hagyományait is ? tette hozzá a helyettes államtitkár. Hagyomány és közösség találkozik tehát, de a kulturális intézmények működésébe is bepillantást nyerhetünk, a szakmai közösségek pedig előadásokon mutatják be az intézményi nyitás lehetőségeit.

Néhány ötletes programot is kiemelt Krucsainé Herter Anikó: a szentendrei Skanzenben népviseleti bemutató, énektanítás lesz, önkéntesek által ajánlott múzeumi útvonalakat lehet végigsétálni a Magyar Nemzeti Galériában, Orosházán négyezer darab kis monogramos téglát készítenek, amelyekből mini középkori templomot fognak felépíteni, Miskolc utcáin pedig angol nyelvű idegenvezetéssel, hímzéssel várják a látogatókat.

Konzorciumi vezetéssel, a Nemzeti Művelődési Intézettel és az Országos Széchényi Könyvtárral együtt indítja el a Közösségek Hete című programot a Skanzen: a projekt során 2017. május 8. és 14. között szerveznek programokat az ország településein.

Cseri Miklós, a Skanzen igazgatója kiemelte: a Cselekvő közösségek című projekt keretében mintegy 500 településre kell eljutniuk, a Közösségek Hete ehhez a munkához szeretné meghozni a kedvet, de nem titkolt céljuk, hogy a most szerveződő programokat, közösségeket további munkára ösztönözzék.

Az érdeklődők a www.kozossegekhete.hu oldalon tájékozódhatnak a programokról, illetve az oldalt kiegészíti egy alkalmazás is, amelyen szintén figyelemmel kísérhetjük a programsorozatot.

Takács Erzsébet