Csehov a fotelből

Fotó: Rab Zoltán

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata úgy döntött, hogy a március 12-re meghirdetett Sirály előadását – a járványügyi intézkedések miatt üres nézőtér és – a kamerák előtt lejátssza. Keresztes Attila rendezése alapvető kérdéseket vet fel az élet értelmét illetően, amely az alkotásban teljesedhet ki. „Olyan sokat beszéltem az új formákról, és most azt érzem, apránként a rutinba süllyedek” – mondja Trepljov az utolsó felvonásban. De vajon ki lehet-e törni a megszokások börtönéből, és rendbe lehet-e tenni a megfeneklett életeket. A közvetítés – magyar idő szerint – hat órakor kezdődik.

Agatha Christie: A titokzatos stylesi eset

A Helikon kiadó sorozatában most újra megjelent regény állítólag egy fogadás eredményeként született. A tét az volt, hogy az olvasó az utolsó oldalig ne is sejtse, ki a gyilkos. Christie olyan mesterien keveri a szálakat, hogy valóban a legvégére marad a megoldás felfejtése a később legendássá lett belga nyomozóval, Poirot-val, akinek ez az első színrelépése.

Kalandozás a Fortepanon

Már csaknem 120 ezer képet tartalmaz a Fortepan online adatbázisa. A közösségi fotóarchívum küllemében is megújult; időre, kulcsszavakra, helyszínekre vagy akár nevekre keresve találhatunk amatőr és profi hagyatékból kapott fotókat, keresgélhetjük, miként nézett ki egykori lakóhelyük, vagy mi történt a környéken az ’56-os forradalom idején, milyen fürdőkbe jártak a századelő népszerű írói, művészei.

Sorozatot ajánlunk

A Michael Douglas és Alain Arkin főszereplésével készült A Kominsky-módszer az elmúlásról, életről, halálról, barátságról, művészetről beszél olykor kendőzetlen nyíltsággal, máskor ragyogó szellemességgel, néha olcsóbb poénokkal. A rendező Chuck Lorre elsősorban szitkomjairól ismert: ő jegyzi a Két pasimeg egy kicsit és az Agymenőket. Ezúttal egy olyan hétrészes sorozatot készített, amely ügyesen egyensúlyoz a drámai felvetések és a könnyed diskurzusok között, legfőbb erőssége pedig a színészi játék. A Netlflix 30 napos ingyenes próbaidejébe ez a sorozat bőven belefér.

Bach-művek Várdaitól

Bach összes csellószvitjét lemezre játszotta néhány éve Várdai István. A csellóművész az egyre nagyobb technikai kihívást jelentő hat művet tavaly a Zeneakadémián egyetlen este eljátszotta a közönségnek. Várdai korábban a Kultúra.hu-nak azt mondta: minden alkotásban igyekszik valami újat keresni, ez a szellem hatja át a Bach interpretációkat is.

Kiemelt fotó: Rab Zoltán képe a Sirályból