Szegeden is sokszínű programkínálattal várja az érdeklődőket a 95. Ünnepi Könyvhét – 19 helyszínen mintegy száz rendezvénnyel, könyvbemutatókkal, író-olvasó találkozókkal, kiállításokkal, könyvkiadók, illetve folyóiratok rendezvényeivel készülnek a szervezők.

Fúvósok a 2023-as Ünnepi Könyvhéten Szegeden. Fotó forrása: Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár, Szeged
Fúvósok a 2023-as Ünnepi Könyvhéten Szegeden. Fotó forrása: Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár, Szeged

Bár az évek során az országban a második legnagyobbá vált könyvheti programsorozat hivatalos megnyitóját csak június 13-án tartják, a rendezvények már egy héttel korábban elkezdődnek, és egészen június 21-ig tartanak. Szegeden a könyvhét hagyományos központi színtere a Dugonics tér, itt állnak majd a könyvkiadók sátrai, valamint a beszélgetések, színházi és zenei produkciók egyik fontos helyszínéül szolgáló színpad is.

Az idei könyvhetet június 13-án délután Tisza Kata író, interkulturális pszichológiai szakértő nyitja meg, aki hosszabb kihagyás után 2017-ben jelentette meg Akik nem sírnak rendesen címmel pszichoprózáit, azóta pedig sorra publikálja a terápiát és irodalmat ötvöző írásait. A megnyitót követően adják át az önkormányzat könyvkiadási támogatásait, illetve az év könyve díjat.

A könyvhét szegedi programjainak vendége lesz többek között Lovranits Júlia Villő író, biológus, mesemondó; a Cser Kiadó két kiemelkedő szerzője, Berta Ádám és Dulai Péter; a nemzetközi színtéren is elismert horrorszerző, Veres Attila; valamint Kollár Zsolt író a Sztehlo bárkái című regényével. Nyolcvanadik születésnapja alkalmából megjelent filmes könyvét mutatja be Koltai Róbert színész, rendező és a kötet szerzője, Gaál Ildikó.

Június 15-én a szegedi alkotók közül Veszelka Attila költő Bene Zoltánnal, Gyukics Gáborral, Reke Balázzsal és Szilasi Lászlóval beszélget készülő vagy éppen frissen publikált kötetekről, tervekről. Másnap Darvasi László most megjelent, Neandervölgyiek I–III. című nagyregényének kulisszatitkairól tudhat meg többet a közönség. A programokat Matuscsák Tamás és Géczi János könyvbemutatói zárják.

Hagyomány, hogy a Somogyi-könyvtár a Szegeden élő nemzetiségi közösségek kultúrájának és hagyományainak is szentel programokat a könyvhét alkalmából. Idén egy-egy zenés-táncos rendezvénnyel, kötetbemutatóval és egy, a Dugonics téren felállított, a szerb, a görög, a lengyel és a német nemzetiséggel foglalkozó vendégsátorral készül.

A színpadi programok közül nem hiányoznak a koncertek sem – fellép mások mellett a KidsAlone zenekar, a Deák Big Band, a Molnár Dixieland Band és a Fricsay Fúvószenekar.

A kortárs irodalom szegedi keresztmetszetét mutatja föl a Szegedi horizont 2024 című antológia, amely a városhoz kötődő írók, költők tavaly publikált alkotásaiból válogat. A kötetet a Városháza dísztermében ismerhetik meg az érdeklődők június 14-én. Ezen a napon rendezik a könyvtár gyermekeknek szervezett olvasásnépszerűsítő, Könyvkirály című játékának eredményhirdetését is.