Van választék, a kiadók százával adták le a címeket és paramétereket – húzta alá Gál Katalin, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesületének (MKKE) elnöke a 95. Ünnepi Könyvhét és 23. Gyermekkönyvnapok június 5-én a Gerbeaud-ban rendezett sajtótájékoztatóján. Június 13. és 16. között a Vörösmarty téren, a Vigadó téren és a Duna-korzón 170 kiadó 150 standdal és ezernél több dedikálással, két színpadon pedig mintegy száz programmal várja az érdeklődőket.

Gazdag kínálat, változó olvasók

Gál Katalin felidézte, az Ünnepi Könyvhét története során egyetlen alkalommal, 1956-ban maradt el. 1944-ben is megrendezték, de az akkori Könyvnap a nem kívánatos magyar és külföldi zsidó szerzők műveinek megsemmisítésével indult. Erre az eseményre emlékeznek színészek, írók felolvasásával június 7-én a Mazsikével közösen a Csányi5-ben.

Mint ismertette, a 95. Ünnepi Könyvhét június 13-án 16 órakor kezdődik. A Tűzoltózenekar ezúttal a Március 15. térről indul a Vörösmarty téri színpadhoz, ahol az MKKE elnöke, valamint Nádasy Ádám nyelvész, költő, műfordító nyitja meg a könyvhetet – Nádasdynak új verskötete is megjelenik –, majd Karácsony Gergely főpolgármester és az V. kerület polgármestere mond köszöntőt, ezt követően pedig hivatalosan is átadják a legszínvonalasabb kivitelezésű magyar könyveknek meghirdetett Szép Magyar Könyv 2023 verseny díjait. Eső esetén a Gerbeaud nagyterme ad helyet a rendezvénynek.

A magyar szépirodalom jobban áll, mint a világ, amely bennünket körülvesz – festett a könyvpiac kapcsán az MKKE elnöke derűs képet, ugyanakkor az alkalmazkodás fontosságára is felhívta a figyelmet. Beszélt arról, hogy a líra él, hiszen csak versből 90 kötet jelenik meg a könyvhétre, míg a dedikálások kapcsán megjegyezte, a kígyózó sorok összetétele nem hasonlít a konzervatív olvasókéhoz, és azt is cáfolta, hogy a fiatalok nem olvasnának. A gyerek- és a young adult irodalom iránt növekszik az érdeklődés, a szerzők dedikálásain egyre hosszabbak a sorok, ami azt bizonyítja, ez a korosztály sem vesztette az olvasás iránti szeretetét, csak épp másképp és máson olvasnak, mint a felnőttek.

95_UNNEPI_KONYVHET 03.jpg
Both Gabi Gimesi Dóra új kötetét is ajánlotta

Both Gabi gyerekirodalmi szakértő 15 tételből álló, korosztályokra bontott, verseket, regényeket, ismeretterjesztő kötetet, antológiákat és – mint azt Révész Emese kiemelte – az illusztráció leginnovatívabb, legprogresszívabb ágát képviselő silent bookokat egyaránt tartalmazó szubjektív listáját ismertetve a gyerek- és ifjúsági irodalmi trendekről beszélt. Kiemelte, a kiadók megpróbálnak ellentartani a közoktatás nehézségeinek, és a gyerekeket olvasóvá szeretnék nevelni. Elmondta, a Covid alatt a gyerekkönyvkiadók előremenekültek, és azóta is elkötelezett és fontos munkát végeznek. A járvány – tette hozzá – sok kötetben megjelenik, és úgy tematizálják a nehéz időszakot, hogy pontosan megfogalmazza a gyerekek nehéz érzéseit.

Both Gabi listáját ismertetve hangsúlyozta, a kortárs gyerekkönyvekben a történetek a valóságot mutatják meg, függetlenül attól, hogy a bugyiszabályról, a megszelídíthető szorongásról, a barátság erejéről, a generációk közötti kapcsolódásról, az első szerelemről, várostörténetről, idegenségérzetről, identitáskeresésről van szó. Listája változatosságát mutatja, hogy van közte  Weöresnek hódoló verskötet, Petőfi-életrajz, költői felnövésregény, fantasy és mágikus ars poetica is, de közös bennük, hogy azokban a problémákat a szerzők nagy érzékenységgel, az életkornak megfelelő szinten, de azzal a céllal dolgozzák fel, hogy a gyerekekből gondolkodó, a világot teljességében befogadó felnőttek legyenek.

Károlyi Csaba, az Élet és Irodalom főszerkesztő-helyettese szintén személyes ajánlást készített a mintegy 850 megjelenő kötetből, kiemelve a gazdag regénykínálatot, a Borbély Szilárd-életműsorozat új kötetét, Szabó Gábor Krasznahorkai-monográfiáját, valamint Bacsó Béla Paul Kleeről szóló művészetfilozófiai esszéjét, de mindenekelőtt a két hagyományos könyvheti antológiát. A Kovács András Ferenc emlékének ajánlott Szép versek 78 költőt vonultat fel, szerkesztője Turi Tímea, míg a Reményi József Tamás emlékének ajánlott Körkép 37 író műveiből készült Szegő János szerkesztésében. Mindkét kötetben sok a fiatal szerző, húzta alá.

Tartalom és esztétikum harmóniája – Szép Magyar Könyv 2023

A Szép Magyar Könyv öttagú zsűrijének elnöke dr. Révész Emese, az ELTE BTK Művészettörténeti Intézetének tanszékvezető docense volt, tagjai Babucs Éva, a Geopen Kiadó elnöke, Barabás Zsófi festőművész, dr. Orosz Márton tipográfus-művészettörténész, a Vasarely Múzeum Igazgatója, valamint dr. Wunderlich Péter designteoretikus voltak. A versenyen 63 kiadó és kulturális intézmény vett részt, nyolc kategóriában 105 kötetet neveztek. A díjazottak névsorát az 95. Ünnepi Könyvhét sajtótájékoztatóján hozták nyilvánosságra.

Dr. Révész Emese felidézte, a verseny idén 72 éves, és megjegyezte, a digitális korban még fontosabb szerepet kap a könyv mint tárgy – a vonzó, esztétikus kivitelű könyveket az olvasók koncentráltabb figyelemmel forgatják. A zsűrielnök kiemelte: az igényes kivitelű könyv kollektív alkotás, író, grafikus, tipográfus, illusztrátor, nyomdai kivitelező és a mögöttük álló kiadó közös munkája, a sor végén pedig a vásárló, aki – hívta fel a figyelmet – ha választ, szánjon figyelmet az esztétikai szempontokra is.

95_UNNEPI_KONYVHET-15.jpg
Dr. Révész Emese a szépirodalom kategóriában győztes Selyemfényben című kötettel

A Szép Magyar Könyv 2023 verseny zsűrije által elismert munkák indoklásában aláhúzta, a szép könyv nem feltétlenül kis példányszámban megjelenő elit luxuskönyv vagy album, erre példa a könyvsorozat kategóriában díjazott budapesti turisztikai kiadvány, a Sétakönyvek sorozat (Athenaeum Kiadó). A szépirodalom kategóriában díjazott Selyemfényben című Kosztolányi-haiku-kötet kapcsán (BOOKART Kiadó) felhívta a figyelmet a tartalom és a mű szellemiségéhez igazodó kivitelezés harmóniájára. A gyermek- és ifjúsági könyvek között egy ismeretterjesző kötet, a téma konrétsága ellenére is egyéni világú A villamos (Pagony Kiadó) lett díjazott, az ismeretterjesző kategóriában pedig a témája miatt nagy kihívást és felelősséget jelentő Kner Albert – Művész, ikon, legenda (Corvina Kiadó) kapta az elismerést. A szakkönyveknél a pontosság mellett a szépség is számít, ennek felelt meg a Vadállatok anatómiai rajzai (MMA Kiadó) című kiadvány. A művészeti könyvek kategóriájában a zsűri dúskálni szokott, jegyezte meg dr. Révész Emese, hozzátéve, itt többnyire kis példányszámú, múzeumi kiadásokat neveznek. Idén két könyv kapta meg az elismerést. A Zsdral Art Galéria Lantos Ferenc-albuma, valamint az Orosz István életművét bemutató, „barokkosan gazdag és áradó képötlet-szimfónia”, a Color Book / Black Book (Utisz Grafikai Stúdió), amelynek tervezésében a művész is részt vett.

Az év illusztrátora kategória győztese egy fiataloknak szóló kötet, a Bocs, hogy élek (Pagony Kiadó) lett. A zsűrielnök indoklásában kiemelte, ez a kis méretű, puhaborítós kötet is ellene megy annak a sztereotípiának, hogy egy könyv attól lenne jó, hogy drága vagy nehéz, és azt is cáfolja, hogy minél idősebb egy gyerek, annál kevesebb képre lenne szüksége. Balássy Fanni nagy erejű szövege a fiatal felnőttek kapunyitási pánikjáról szól, amelyet Korbuly Ági erőteljes művészi víziójú, fekete-fehér-vörös tusrajzai kísérnek, a fiatal olvasóknak kedvet csinálva a képzőművészethez.

Az MKKE különdíjában A struktúra tematizálása című kötet (Balatonfüred Kulturális Nonprofit Kft.) részesült. Az Ünnepi Könyvhét megnyitóján további különdíjakat is átadnak, amelyeket közjogi méltóságok és magánszemélyek, köztük a köztársasági elnök, a miniszterelnök, Budapest főpolgármestere, a Magyar Tudományos Akadémia, a Magyar Művészeti Akadémia, valamint a Kulturális és Innovációs Minisztérium ajánlottak fel.

Az Ünnepi Könyvhét programjai és kiadványai itt böngészhetők.

Fotók: Csákvári Zsigmond / Kultúra.hu