fbpx

A Nature magazin cikkeinek hálózatát jeleníti meg a BarabásiLab új budapesti kiállítása

Referenciapontok és -vonalak: Barabási Albert-László első galériás tárlata Budapesten.

A május 3-án nyíló kiállításon a BarabásiLab egyik ikonikus, nagy sikerű projektjét, a Nature folyóirat 150 éves évfordulóját reprezentáló hálózatgrafikákat mutatják be. 

A tárlaton kétféle látványvilággal találkozhatnak az érdeklődők: a kirobbanóan színes, dinamikusan gomolygó lightboxokkal és a földszínű, statikus, apokaliptikus tájképi díszlet hatását idéző absztrakt nyomatokkal. 

A képzőművészeti alkotásokká vált hálózatban szereplő minden pont a Nature folyóirat egy-egy cikkét jelöli, amelyek színe az általuk képviselt tudományterületet mutatja, méretük pedig annál nagyobb, minél több másik cikkel állnak kapcsolatban.

A színes sorozat darabjai a hálózat végleges, a folyóiratban publikált állapotát tükrözik.

A tárlaton ugyancsak helyet kapó kisebb méretű, fekete-fehér papírnyomatok ennek a szériának a monokróm változatai, azt variálva, hogy egy adott nézőpontból milyen rétegmélységig látunk bele a teljes hálózatba. A kiállítás érdekességének számító videón lassan forgatva láthatjuk a háromdimenziós hálózatot, amelynek különböző szögekből láttatott teljes nézetei és felnagyított részletképei adják ki ennek a sorozatnak az egyes darabjait.

BarabásiLab: 150 Years of Nature – Edges of the Cocitation Network, No. 1 edition 1

A BarabásiLab első kereskedelmi galériás szóló kiállításával párhuzamosan látható a retrospektív Rejtett mintázatok című tárlat a Csíkszeredai Csíki Székely Múzeumban. A KMFA Galériában bemutatott alkotások június 4-ig tekinthetők meg, majd egy, ugyancsak a galéria által szervezett utazó kiállítás első állomásaként június 21-től a brüsszeli Liszt Intézetben egész nyáron várja az érdeklődőket.

Nyitókép: 150 Years of Nature – Landscape of the Cocitation Network No. 2. edition 1. Forrás: Kálmán Makláry Fine Arts

A rovat további cikkei