Sikeresen zárult a Budapest Fejlesztési Központ (BFK) által meghirdetett – a Hortobágyi Deportálások Emlékhelye fejlesztését célzó – építészeti tervpályázat, amelynek nyertese a BIVAK stúdió pályaműve lett.

Az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint a meghívásos, kétszakaszos építészeti tervpályázatra 14 pályamunka érkezett. A pályaművek közül a szakma jeles képviselőiből álló bíráló bizottság választotta ki a nyertest. A bírálóbizottság elnöke Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára volt.

A kormány korábban határozatban döntött arról, hogy emlékhely épüljön a kommunista diktatúra idején internáló- és kényszermunkatáborként, illetve hadifogolytáborként működtetett létesítmény egykori helyszínén a Hortobágyon.

„A hortobágyi zárt táborok egykori területén a méltó megemlékezés, a közös nemzeti emlékezetpolitika formálása és a jövő nemzedék oktatása-nevelése céljával látogatóközpont, továbbá egy interaktív és a modern technológiát felhasználó kiállítás létesül” – írják. Mint hozzáteszik, a fejlesztés kiemelt célja volt az is, hogy a hortobágyi táborvilágba hurcolások története, amely ma kevéssé ismert a köztudatban, minél szélesebb körhöz eljusson.

 A tájékoztatóban olvasható indoklás szerint a tervezett épület megjelenése egészében újszerű, eredeti megoldásokat tartalmazó, a funkciót kiemelkedő módon kiszolgáló, környezetével együtt élő, reális építési megoldásokat alkalmazó, átgondolt pályamű . A részletes bírálat során kiemelt figyelmet kapott az építészet és a tájba illő viselkedés párbeszéde. „A pályamű mindezt megtalálta. A felmutatott mű olyan szakmai alázatról ad tanulságot, amely a térség környezetalakításában is példamutató. A terv az egykori történelmi események világától egészen a mai kor jövőbe mutató üzenetátadásra alkalmas egységes gondolatiságra épül” – emelik ki.

A tájékoztatás szerint a pályázaton második helyezést ért el az Arch-Studio Kft., a harmadik helyezett pedig a 3H építésziroda Kft. lett. A díjakat Rétvári Bence, a bírálóbizottság elnöke adta át.

Nyitókép: Kitelepítettek juhhodály-szállása a Hortobágyon, 1950. Fotó forrása: Facebook/Hatvany Múzeum