A British Museumnak sikerült visszaszereznie a gyűjteményéből ellopott és gyűjtőknek eladott tárgyak egy részét – jelentette be szombaton George Osborne egykori brit pénzügyminiszter, aki 2021 óta a múzeum kuratóriumi elnöke.

George Osborne szerint mintegy kétezer ellopott tárgyról van szó, és ezek egy része már visszakerült. A British Museum több mint 8 milliós gyűjteményéből csak mintegy 80 ezret állítanak ki a bemutatótermekben. A kuratórium elnöke elismerte, hogy a hatalmas gyűjtemény nem minden tárgya került katalogizálásra, és az elkövető, aki ezt tudta, szinte minden veszély nélkül kivihette őket az épületből.

George Osborne azt mondta, nem hiszi, hogy a múzeum vezetése megpróbálta volna elhallgatni a botrányt, amikor a lopások először ismertté váltak, de elismeri, hogy sokáig „nem tudták elhinni, hogy az egyik alkalmazott áll a lopások mögött”.

A brit média szerint egy belső vizsgálat eredményeként elbocsátották az intézménytől Peter Higgst, a görög gyűjtemények egykori őrzőjét, aki 30 évig dolgozott a múzeumban. Maga Higgs tagadja, hogy köze lenne a hiányzó tárgyakhoz. A The Daily Telegraph szerint a Peter Higgs által állítólag ellopott tárgyak együttes értéke több millió font is lehet. A lap korábban arról számolt be, hogy az ellopott tárgyak közül néhányat 40 fontért kínáltak eladásra az eBayen, bár valós értékük eléri az 50.000 fontot. Az ellopott tárgyak származási ideje a Kr. e. 15. századtól a Kr. u. 19. századig terjed.

A lopási botrány miatt Hartwig Fischer múzeumigazgató pénteken benyújtotta lemondását.

Nyitókép: a British Museum belső tere. Fotó: Nicolas Economou / NurPhoto / NurPhoto via AFP