fbpx

A Drezdai Staatskapelle zenekar élén debütál januárban Vajda Gergely karmester

A Drezdai Staatskapelle zenekar Aufführungsabend sorozatában debütál január 26-án Vajda Gergely karmester a németországi Semperoper színpadán.

Vajda Gergely Wolfgang Amadeus Mozart két szimfóniáját, Karl Amadeus Hartmann Concerto funebre című hegedűversenyét és egy Ligeti-művet vezényel. Az esten közreműködik Lukas Stepp hegedűművész. A hangverseny Ligeti György emlékére a 100 éve született mester Concert Romanesc című, 1951-es zenekari művével zárul.    

Vajda Gergely karmester, zeneszerző és klarinétművész a Huntsville Symphony Orchestra (Alabama, USA) zeneigazgatója, a szombathelyi Savaria Szimfonikusok vezető karmestere, az UMZE újzenei együttes művészeti vezetője, az Eötvös Péter Alapítvány programigazgatója, mesterkurzusainak professzora, 2021 és 2023 között a francia Ars Nova kortárszenei együttes rezidens művésze. A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának vezető karmestere, majd állandó vendégkarmestere, aki betöltötte a Nemzetközi Armel Operaverseny és Fesztivál művészeti vezetői pozícióját is.     

Vezényelte már többek között a Frankfurti Rádiózenekart, a Montreali, a Torontói és a Seattle-i Szimfonikusokat, a Saint Paul Chamber Orchestrát, a Los Angeles-i Filharmonikusok újzenei együttesét, az Ensemble Intercontemporaint és a Klangforum Wient. Operakarmesterként többször fellépett a Montreal, és az Atlanta Opera társulatával, a Staatsoper Hamburg és a Magyar Állami Operaház produkcióiban is.     

A 2022/2023-as évadban a Staatskapelle Dresden, a Chicago Sinfonietta, és a kolozsvári Transilvania Állami Filharmónia élén debütál, valamint színpadra lép egyebek mellett a kanadai Vancouverben és több franciaországi hangversenyhelyszínen.     

Vajda Gergellyel legutóbb 2022 elején, a zene és az online világ kapcsolatáról, illetve az Art of Virus kezdeményezésről beszélgettünk.

A Staatskapelle Dresden a világ egyik legrégebbi és leghagyományosabb zenekara. A zenekart (akkori nevén Dresdner Hofkapelle) Móric szász herceg alapította 1548-ban, első karnagya 1554-ig Johann Walter volt. A későbbiekben olyan zeneszerzők járultak hozzá a Staatskapelle stílusának kialakításához, mint Schütz, Hasse, Bach, Naumann, Paer vagy Morlacchi.     

A zenekar élén 1817 és 1826 között Carl Maria von Weber állt, néhány évvel később utóda, Richard Wagner a „csodahárfa” nevet adta az együttesnek. Richard Strauss „a világ legjobb operazenekarának” nevezte, Beethoven pedig feljegyezte róla, hogy „a drezdai Hofkapelle a legjobb Európában”. Az együttes több alkalommal járt Magyarországon is. A Staatskapelle a 2023/2024-es évadban ünnepli fennállásának 475. évfordulóját, a zenekar vezető karmestere a 2012/2013-as évad óta Christian Thielemann.

Nyitófotó: Oláh Gergely Máté

A rovat további cikkei