A fenntarthatóság témájában ösztönzi párbeszédre és cselekvésre a nemzetközi klasszikus zenei közösséget a Renewable Music – V4 Composers for Sustainability elnevezésű projekt. Ennek keretében augusztus 2-án este az UMZE Kamaraegyüttes adja elő Balogh Máté, Samuel Hvozdík, Katarzyna Krewińska és Ian Mikyska darabjait a Magyar Zene Háza szabadtéri színpadán.

2023 márciusában indult útjára a Renewable Music – V4 Composers for Sustainability elnevezésű projekt, amelynek elsődleges célkitűzése, hogy a környezetvédelem és a fenntarthatóság szempontjait beépítve adjon új lendületet a pandémia által sújtott nemzetközi zenei életnek. A projekt keretében az elmúlt év során négy új zenemű született, amelyek a maguk egyedi módján testesítik meg a megújuló zene gondolatát – leglátványosabban talán azáltal, hogy a hagyományos hangszerek és a modern audiovizuális technikák mellett szokatlan, újrahasznált vagy újrahasznosított anyagból készült instrumentumokat is szerepeltetnek.

A visegrádi négyek országait egy-egy zeneszerző, együttes és koncerthelyszín képviseli a projektben: a magyar Balogh Máté, a cseh Samuel Hvozdík, a lengyel Katarzyna Krewińska és a cseh Ian Mikyska kompozícióját Prágában a BERG Orchestra, Varsóban a Hashtag Ensemble, Budapesten az UMZE Kamaraegyüttes, végül pedig Pozsonyban az EnsembleSpectrum szólaltatja meg.

Az UMZE Kamaraegyüttes alapításától fogva a kortárs klasszikus zenére specializálódott, hogy a Bartók Béla és Kodály Zoltán által 1911-ben alapított Új Magyar Zene Egyesülete szellemi örököseként mutassa be magyar és külföldi szerzők műveit Magyarországon és szerte Európában.

A zenei értelmezés természetszerű megújulását a négy helyszínen, négy különböző zenekar közreműködésével megvalósuló előadások teszik átélhetővé, ám a projekt céljának megfelelően a megújulás produkciós szinten is fókuszba kerül. A koncepció része, hogy a hangversenyeket szabadtéren, zöld területtel körülvéve rendezik meg, így a koncertsorozat budapesti állomásának a Magyar Zene Háza szabadtéri színpada ad otthont a Városligetben.

A négy művet augusztus 2-án este 8-tól Vajda Gergely vezényli. A koncertet augusztus 1-jén délután nyilvános mesterkurzus előzi meg a Budapest Music Center Tetőtermében, ahol a szakma képviselőit és az érdeklődő közönséget egyaránt várják. A kurzus során a négy zeneszerző a koncerten elhangzó műveken dolgozik az UMZE Kamaraegyüttessel. A belépés mindkét eseményre díjtalan.

Részletek az eseményről a Magyar Zene Háza honlapján