Grosan Cristina nemzetközi koprodukcióban, a Nemzeti Filmintézet támogatásával készült mozifilmjét meghívta a nagy presztízsű velencei filmfesztivál Giornate degli Autori programja.

A világ legnagyobb múltra visszatekintő, legendás filmfesztiválja augusztus 31-én kezdődik Velencében. A cannes-i Quinzaine des Réalisateurs (Rendezők két hete) mintájára létrejött Giornate degli Autori (Venice Days, Szerzők napjai) program ma jelentette be mindössze 10 filmből álló, az újítást és eredetiséget ünneplő válogatását, melybe meghívták Grosan Cristina (A legjobb dolgokon bőgni kell) második nagyjátékfilmjét, a cseh–magyar–olasz–szlovák–magyar koprodukcióban, magyar tehetségekkel készült Hétköznapi kudarcok (Ordinary Failures) című játékfilmet.

A Kerekes Vica szereplésével és nagyrészt cseh színészekkel (Dana Sladká, Beáta Kanoková, Tatjana Medvecká) készült Hétköznapi kudarcokban megmagyarázhatatlan természeti jelenség szakítja félbe a különc tinédzser, a szorongó anya és a nemrég megözvegyült nő átlagosnak induló napját. Miközben a környezetükben eluralkodik a káosz, a három nő próbálja átvészelni a napot és megtalálni helyét a világban.

„Lenyűgöztek minket ezek a nők, akik a hétköznapi kudarcok ellen lázadnak.

Grosan Cristina disztópiája egy rejtélyes módon összeomló világra hívja fel a figyelmet.

Ugyanakkor arra késztet, hogy ne engedjünk az apokalipszis vertigójának, hanem álljunk ellen, és kössünk szövetséget embertársainkkal” – kommentálta a magyar koprodukció meghívását Gaia Furrer, a Giornate degli Autori művészeti igazgatója.

„2018-ban kezdtünk el dolgozni ezen a filmen, az akkori világról egy teljesen más kép él bennem. Ennyi idő és munka után

igazán nagy öröm, hogy nemzetközi közönség előtt mutathatjuk be a filmünket, amely a közép-európai realitásunkról beszél.

Boldog vagyok, hogy részben azzal a csapattal dolgozhattam tovább, akikkel együtt léptem a mozifilmes pályára a Filmintézet Inkubátor programjában megvalósult A legjobb dolgokon bőgni kell készítésekor, Stalter Judit producerrel, Meller Anna vágóval és Győri Márk operatőrrel” – nyilatkozta Grosan Cristina rendező.

Hétköznapi kudarcok magyar koproducerei Stalter Judit, Sipos Gábor és Rajna Gábor, akik számos sikeres filmet jegyeznek, köztük az Oscar-díjas Saul fiát. A Laokoon Filmgroup Stalter Judit producer vezetésével több sikeres európai koprodukción dolgozott, legutóbb a Fekete pók című svájci–magyar középkori misztikus thrilleren, melyben a Nemzetközi Emmy-díjas Gera Marina is szerepelt.

A Hétköznapi kudarcok 2022. október 13-tól lesz látható a hazai mozikban.

Nyitókép: Laokoon Filmgroup