fbpx

A képzőművészet gyógyító ereje – Barakonyi Zsombor alkotásának leleplezése

Augusztus közepén leplezik le a neves kortárs festőművész, Barakonyi Zsombor Az örömök kertje című festményét a budapesti MiND Klinikán.

Dr. Mechtler László, a buffalói Dent Neurológiai Intézet orvos-igazgatója, a Roswell Park neuro-onkológiai vezetője, a buffalói New York-i Állami Egyetem neurológiai professzora, a budapesti MiND Klinika egyik tulajdonosa Ausztráliában született, de az Egyesült Államokban nőtt fel. Orvosi diplomáját 1984-ben, a budapesti Semmelweis Egyetemen szerezte magyar nyelven, ami a származása mellett egy életre meghatározta elköteleződését Magyarország felé.

Felesége, Mechtler Katalin rengeteg kapcsolatra és tapasztalatra tett szert az amerikai művészeti világban, melyek arra inspirálták, hogy a kortárs képzőművészet támogatása céljából életre hívja a BuBu – Buffalo és Budapest – programot. A BuBu program 2018 óta köti össze a budapesti és a buffalói képzőművészeti alkotóközösségeket, aktív szakmai kapcsolatot teremtve támogatja szellemileg és anyagilag az egyéni és kollektív alkotások létrejöttét, bemutatkozását. A BuBu programban eddig nyolc magyar képzőművész vett részt, többek között Barabás Zsófi, Nemes Márton, Bodoni Zsolt festőművészek, és az a Keresztes Zsófia, akinek Az álmok után: merek dacolni a károkkal című kiállítása az idei Velencei Biennálén látható. A BuBu nemcsak a magyar, de az amerikai alkotókat is támogatja, eddig az amerikai Sarah Fonzi szobrász, Pam Glick festő és Jacob Kassay vettek részt magyarországi tanulmányúton. 

A Mechtler házaspár számára életre szóló misszió a művészetek, a művészek támogatása,

rendszeresen vásárolnak is képzőművészeti alkotásokat. Az évek során jelentős gyűjteményre tettek szert, mely egyre csak gyarapodik. Az otthonuk, a buffalói Dent Neurológiai Intézet és a budapesti MiND Klinika falait is kortárs festők alkotásai díszítik, amelyeket Mechtler Katalin és férje személyesen válogatnak ki, figyelembe véve az intézmények gyógyító funkcióját is. Ezen szempontok alapján kerültek a MiND Klinika tereibe Gerhes Gábor, Kucsora Márta, Haragos Péter és Victor Vasarely alkotásai.  

Barakonyi Zsombor festőművész 2019-ben töltött el néhány hetet a Mechtler házaspárnál. A látogatás alkalmával a magyar alkotónak nemcsak az amerikai művészeti világ rejtelmeiben volt alkalma elmerülni, hanem a buffalói Dent Neurológiai Intézet orvoslással kapcsolatos misszióját is megismerte. Amikor néhány évvel később megnyitott a budapesti MiND Klinika, Barakonyi Zsombor és családja a személyes ismeretség miatt is hozzájuk fordult egészségügyi problémáival, ahol rendkívül jó tapasztalatokra tettek szert. A művészt emiatt is nagy örömmel tölti el, hogy az Az örömök kertje című festményét választották ki, hogy a MiND Klinika váróterét díszítse, atmoszféráját emelje. 

A festmény leleplezésére augusztus 11-én, csütörtökön kerül sor a művész, a Mechtler házaspár, meghívott barátaik, valamint a MiND Klinika dolgozóinak jelenlétében.

Nyitókép: Barakonyi Zsombor: Az örömök kertje (2020, részlet). Forrás: MiND Klinika

A rovat további cikkei