Antoine de Saint-Exupéry A kis herceg című műve 80 éve, 1943-ban jelent meg először. A történet azóta hatalmas népszerűségnek örvend, világszerte több mint 500 nyelvre és nyelvjárásra fordították le. Az évforduló alkalmából a címszereplő szobrot kapott New Yorkban.

A kis herceg szobrát a Villa Albertine francia kulturális intézmény leplezte le – közölte a Papageno. A nagyjából 120 centiméter magas bronzszobor az Ötödik sugárúton, a Payne Whitney-villa kerti falán kapott helyet. A szobrot Jean-Marc de Pas francia művész készítette Normandiában, aki agyagból mintázta meg, majd egyetlen darabban öntötte bronzba.

Exupéry, miután a második világháború idején elmenekült otthonából, 1940 és 1943 között a Long Island-i Northportban élt, így A kis herceget is itt és New Yorkban írta. Az eredeti kéziratot és rajzokat pedig a várostól mindössze néhány mérföldre található Morgan Könyvtár és Múzeum őrzi.

„New York a sokszínűségéről, a különböző kultúrák keveredéséről ismert város” – mondta Jean-Hugues Monier, a Le Souvenir Français Amerikai Társaságának elnökségi tagja. „A kis herceg egy olyan mese, amely az ilyen sokszínűség és a kölcsönös megértés fontosságát ünnepli, és amely arra emlékeztet minket, hogy emberként mindannyian kapcsolatban vagyunk egymással, akkor is, ha különböző háttérből érkezünk.”

„Mindannyian nagyon büszkék vagyunk arra, hogy a kis herceg mostantól méltó módon lesz jelen szülővárosában” – mondta az említett társaság elnöke, Thierry Chaunu. „A szobor kétségtelenül örömet fog szerezni mind a New York-iaknak, mind a különféle származású turistáknak, akik leülhetnek mellé, és vele együtt nézhetnek a csillagok felé.”

Nyitófotó: Laura Harrison