A svédországi Halmstad központjában végzett ásatások során talált ún. hosszúkardot egy valószínűleg nemesi származású férfi csontjait tartalmazó sírban fedezték fel a Szent Anna-templom néven ismert egykori középkori kolostor helyén.

A National Geopraphic oldalán közzétett cikk szerint a templomot és kolostort 1494 és 1503 között építették Szász Krisztina dán királyné támogatásával. Miután a városbíró 1531-ben bezáratta, a templomot kórházként, majd fegyverraktárként használták. A fennmaradt épületek végül 1619-ben elpusztultak, amikor egy tűzvészben leégett a város nagy része.

A temetkezési hely a déli hajóban volt akkor, amikor a templomot a ferences rend működtette. Korábbi ásatások 49, a templomhoz kapcsolódó sírt azonosítottak, de a 1,3 méteres kard az első darab, amelyet ezen a környéken találtak. A kutatók röntgenvizsgálatok segítségével megállapították, hogy a tárgyon látható, két berakott kereszt díszítés nemesfémek felhasználásával készült.

„Szokatlan leletről van szó, az ilyen típusú kardokat tartalmazó sírok magas rangú, nemesi származású személyeké voltak. Néhány hasonló kardot már korábban is találtak középkori sírokban Svédországban, többek között a középkori lundi ferences kolostorban” – mondta Kulturmiljö Halland régész. 

A nyitóképen Halmstad látképe. Fotó: Shutterstock / Matevz Lavric