Az alföldi kulturális terek is részt vesznek szeptember 16-án és 17-én a Kulturális Örökség Napjai című országos eseménysorozatban. A következőkben végigvesszük a térség programjait.

A Kulturális Örökség Napjai az Európai Örökség Napok magyarországi eseménysorozata, melyet már ötven országban rendeznek meg 1987 óta, Magyarország 1999-ben csatlakozott a programsorozathoz. A kétnapos program központi témája idén a velünk élő örökségünk. Ezúttal az alföldi programokat mutatjuk be.

Békés vármegye

Gyulán városismereti sétával, kurátori tárlatvezetéssel, Békéscsabán a városháza átadásának 150. évfordulója alkalmából szervezett programsorozattal készülnek a szervezők. Szeptember 16-án, szombaton a németvárosi városrész történetét ismertetik ingyenes séta keretébe a szervezők. Bemutatják a németvárosi templom épületét, az egykori német városházát és az idén újjászületett, 1775 körül késő barokk stílusban épült Máriás-házat. A sétán szó esik az egykori uradalmi Nap kocsma épületéről, Schriffert Mihály népi fafaragó művész házáról, illetve néhány német polgári házról.

Szombat délután kurátori tárlatvezetésre várják a várba az érdeklődőket a múzeum szakemberei és a Hadtörténeti Intézet és Múzeum közös Kossuth Lajos elfogyott regimentje című kiállítására. A tárlat a szabadságharcot megjáró katonák testi és lelki gondozását szolgáló Honvédmenház történetén keresztül mutatja be az 1848–49-es szabadságharc utóéletet, az úgynevezett veterángondozást. Előtte a Magyar Honvédség Hódmezővásárhely Helyőrségi Zenekara játszik többek között honvédnótákat a vár előtt. Vasárnap az Almásy-kastély Stefánia-szárnyának három terében a földszintes szárny névadójáról és az épületrész történetéről mesélnek.

Békéscsabán 15-én emlékeznek meg a városháza építésének 150. évfordulójáról exkluzív, előzetes regisztrációhoz kötött tárlatvezetésekkel. Ezeket három turnusban szervezik: az egyiket Ugrai Gábor, a Békéscsabai Városvédő és Városszépítő Egyesület elnöke; a másikat Bacsa Vendel jegyző; az utolsót pedig Szarvas Péter polgármester tartja. A városháza udvarán az Alföld Quartet ad kamarazenekari koncertet az előzetesen regisztrálóknak; a főtéren a Körös Kvintet műsorát, este pedig lézershow-t tekinthetnek meg az érdeklődők.

Szabadkígyóson a felújított Wenckheim-kastélyban tartanak szombaton és vasárnap tárlatvezetéseket, emellett az Újkígyósi Művésztelep szombaton Békés vármegye és a környék profi festőművészeit és amatőrjeit várja a kastélyparkba, hogy vásznukra vigyék az épületet. A felajánlott alkotásokból őszi kastélytárlatot terveznek válogatni.

A szarvasi Tessedik Sámuel Múzeumban a Szarvas 300 tárlatot alakítják vissza a hétvégén zárult Munkácsy Most kiállítás után, azt tekinthetik meg ingyenesen az érdeklődők 17-én.

Csongrád-Csanád vármegye

16-án délelőtt tíztől a Somogyi-könyvtár rendhagyó városi sétákkal és épületbemutató túrával kapcsolódik az eseményhez, délután pedig a könyvtár kevésbé ismert tereit mutatják be az épületbemutató túrán. 17-én vasárnap azonos időpontban nyílt napot szerveznek a szegedi Városházán, ahol megtekinthető lesz a díszterem, a Sóhajok hídja, valamint látogatható lesz a torony is. A városházát a szegedi árvíz után Lechner Ödön és Pártos Gyula tervei szerint építették át 1883-ban. A historizáló, főként neobarokk stílusú épület formavilágán felfedezhetők az építészpárosra később jellemző magyaros motívumok.

Városismereti sétákat is szerveznek szombaton Szegeden, ahol főként a századforduló kimagasló építészeinek, Magyar Ede, Lechner Ödön, Raichl J. Ferenc, Baumhorn Lipót és Kótay Pál egyedi szépségű, kivételes formakincsű szegedi alkotásait ismerhetik meg az érdeklődők. A programsorozat alkalmából a szervezők betekintést kínálnak a Landesberg-palotába is, amelyet verklimuzsika kísér majd. A szegedi programokat kézműves foglalkozás, irodalmi kultúrséta, színházi élményséta, zsinagógabejárás, egyetemi épületbemutatók, valamint a belváros legjelentősebb tereire fókuszáló bemutatók színesítik.

Hódmezővásárhelyen rendhagyó várostúrán ismerkedhetnek meg az Andrássy utca, a Kossuth tér és a Dr. Rapcsák András út egykori és mostani épületeinek történetével, bepillantást nyerhetnek Hódmezővásárhely építészeti örökségének a 20. század második felében bekövetkezett változásaiba. A sétát követően múzeumpedagógiai foglalkozás lesz a Tornyai János Múzeumban.

A programsorozathoz a vármegyéből csatlakozik még Csongrád, Kiszombor és Mindszent is, ahol szintén városnéző séták, történelmi és épületbemutatók lesznek.

Bács-Kiskun vármegye

Baján szombaton délután múltidéző tárlatvezetés kezdődik egy 1879 óta működő kékfestő műhelyben, ahol bemutatnak egy 1868-ban készült, az elmúlt hónapokban restaurált mintázógépet is. A vezetés során az érdeklődők betekintést nyerhetnek a 19. századi textilnyomást forradalmasító gép történetébe. A látogatók virtuális sétán is részt vehetnek, ahol a város téglafalazatú csatornarendszere és a Szentháromság téri csapadékvíz-elvezető csatorna felújítási munkálatait mutatja be az előadó.

Kalocsán az elmúlt 25 év régészeti feltárásairól nyílik időszaki kiállítás szombaton délelőtt a Viski Károly Múzeumban, amely egyébként a Kalocsai Sárköz tájmúzeuma. Tízféle gyűjteményt őriz, amelyek közül az egyik legértékesebb a kalocsai ásványgyűjtemény. A megnyitó után a szervezők Dunapatajra várják az érdeklődőket, ahol a református templom gótikus elemeinek feltárásáról lesz bemutató. Kalocsán emellett orgonajáték is lesz a Nagyboldogasszony-székesegyházban. A szombat délutáni hangverseny után bemutatják a székesegyházat, benne a templom barokk terével.

Kecskeméten szombaton és vasárnap is képzőművészeti alkotótevékenységet, valamint nyomozós játékot szerveznek családoknak a Cifrapalotában, ahol a szecesszióé lesz a főszerep.

A programsorozathoz a vármegyéből a kiemelt események mellett csatlakozik még Csikéria, Szabadszállás és Uszód is kóruskoncerttel, történelmi sétával és iskolabemutatóval.

Az országos programsorozat részletei az Kulturális Örökség Napjai weboldalán tekinthetőek meg.

Nyitóképen a Cifrapalota épülete Kecskeméten. Fotó: Faludi Imre / MTVA