A II. Zsámbéki Pünkösdi Fesztivállal kezdődik a Zsámbéki Nyári Színház. Május 26–28. között három napon át a hazai könnyűzene emblematikus alternatív előadói lépnek színpadra akusztikus produkcióikkal a Zichy-kastély udvarának színpadán.

A programsorozat csendes erdei sétával, zarándoklattal indul Vecsei H. Miklós színművész vezetésével május 26-án, hogy végül – a Páty-Zsámbék 14 km-es túra után – célba érjen a társaság és a lélek is a fesztivál helyszínére, ahol három napon át olyan zenekarok és előadók váltják egymást a színpadon, mint a 30Y, a Felefánt, Henri Gonzo és a Papírsárkányok, Wunderlich József, Vecsei H. Miklós és a QJÚB. 

 A II. Zsámbéki Pünkösdi Fesztivál nyitónapjának csöndes zarándoklatán bárki részt vehet, a részvételhez csak regisztráció szükséges, amelyet május 20-ig várnak a szervezők. A túra Pátyról indul és a Szent Jakab Zarándokút vonalán haladva mintegy 14 kilométer megtétele után ér Zsámbékra, a Keresztelő Szent János Iskolaközponthoz. A zarándokcsapat kísérője Vecsei H. Miklós színművész lesz. A résztvevők az úton végig csendben, elmélyedve haladnak, a csatlakozóktól azt kérik, hogy ezt vegyék figyelembe.

A 30Y több mint 20 éve meghatározó szereplője a hazai könnyűzenei életnek, évente nagyjából hetvenszer lépnek színpadra, 11 nagylemezük és tucatnyi online terjesztett független hanganyaguk jelent meg. A Kocsmakoncerttel 2015-ben debütáltak a Müpában, így ez a felállás szinte egyidős a zenekarral. A közvetlen hangú akusztikus koncerteken az intim megszólalás lerázza magáról a pátoszt és inkább a közvetlenség, a közönséggel közös élmény, a dalokhoz kapcsolódó anekdoták válnak fontossá. 30Y-dalok a kocsmapulton, ezúttal Zsámbékon, egy nyárindító langyos estén. 

Kevesen tudják, hogy az Elefánt – a 2010-es évek egyik legnépszerűbb hazai zenekara – eredetileg duóként indult Szombathelyen. Szendrői Csaba énekest és Tóth András gitárost otthoni zenésztársak, barátok segítették, de 2012-ig főként ketten írták a dalokat. Aztán az elmúlt évtizedben a népszerűsödő zenekar mellett alkalmanként ismét visszatérnek a duóformációhoz is. A FELEFÁNT leginkább kedvelt Elefánt-dalokat játszik, minimális hangszereléssel, de előkerülnek Szendrői Csaba versesköteteiben szereplő költemények átdolgozásai is. 

Vecsei H. Miklós és csapata, a QJÚB Pilinszky János és Csoóri Sándor életműve alapján, a Kiégő Izzók csapatának élő, vetített díszletében, Koltay Szonja installációjával készítette el legújabb koncertszínházi előadását A kocka kibontása címen. A Vecsei H. Miklós vezette, színház, zene és performansz határterületein mozgó alkotócsapat minden tagja a maga szakterületének elismert művésze: Hegedűs Bori – ének, Mihalik Ábel – dob, Frimmel Jakab – billentyű, elektronika, Paczári Viktor – basszusgitár, Ratkóczi Huba – szólógitár. A produkció a veszprémi majd Magyar Zene Háza-béli bemutatók után több jelentős helyszínen aratott sikert, hogy a nyarat Zsámbékon indítsa Pünkösdkor.


6453f05b7ffd8cfc7519dc0c.png
Wunderlich József

A Pál utcai fiúk vagy a Padlás című darabokból sokan ismerik a Vígszínház színészét, Wunderlich Józsefet, aki pár éve zenészként is aktív: 2020-ben jelent meg első szólólemeze, a Skizó, 2022 őszén pedig megérkezett a második album, a Szívre megy. Az új zenei anyag dalaiban arra keresi a választ, hogyan élhetnénk a mának anélkül, hogy kizsigerelnénk magunkat. 

A kubai–magyar–spanyol családból származó Henri Gonzo először a Fran Palermo multiinstrumentalista énekes-dalszerzőjeként vált országszerte ismertté, 27 évesen már szerepelt a Forbes 3O listáján, nyert Petőfi zenei díjat, a legutóbbi lemezéért pedig Fonogram díjat. A Henri Gonzo és a Papírsárkányok klasszikus hangszerelésével és versszerű szövegeivel új hangot igyekszik megütni a magyar könnyűzenében. A szövegek megalkotásában Henri rengeteg irányból merített inspirációt Petri Györgytől Arthur Rimbaud-ig, a beat költőktől a dél-amerikai újhullámig, illetve ókori görög versek is hatással voltak rá, zenében a Kistehén Melankolikusok, Pajor Tamás, filmzenei vonalról pedig Thomas Newman és Alexandre Desplat. A dalok pedig egészen más színben szólnak majd a zsámbéki kastély meghitt belső udvarának lombjai alatt.

A fesztivál részletes programja itt.