A Kajla és A Reformkor Nagyjai programok is fordulóponthoz érkeztek. Ezzel kapcsolatban tartottak tájékoztatót a Petőfi Irodalmi Múzeumban október 11-én. A kisiskolásoknak szóló foglalkoztató füzetek, valamint a Kajla útlevelek hamarosan megérkeznek az oktatási intézményekbe és az óvodákba.

Hősökre mindenkinek szüksége van, itthon pedig bőven van honnan merítenünk. Ezt bizonyítja A Reformkor Nagyjai nevű kezdeményezés is, amely játékos formában, több platformon szólítja meg a kisiskolásokat.

Az ezzel kapcsolatos tájékoztatón részt vett Szentkirályi Alexandra kormányaszóvivő, Demeter Szilárd, a PIM főigazgatója, Miklós István, a Magyar Turisztikai Ügynökség marketingigazgatója, Biber Anett, a MÁV-Volán-csoport sajtószóvivője, Walton Tamás, a programok koncepciójáért felelős kreatív producer, valamint Katona Csaba, a Magyar Nemzeti Levéltár történész szakértője.

Hasonlóan a Kajla-programhoz, A Reformkor Nagyjaival is felfedezésre hívják a gyerekeket és családjaikat. A korábbi ígéretekhez híven idén ősszel érkezik a diákokhoz egy matricagyűjtő-album, amelyben a reformkor hőseinek életét lehet megismerni játékos formában. Az óvodások sem maradnak program nélkül: mostantól saját ovis Kajla-útlevélbe gyűjthetik a pecséteket.

Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója elmondta, nagy igény van most a hősökre. A magyar történelem pedig bővelkedik ilyen hősökben, ezért is támogatták az ötletet az elejétől fogva. A program nemcsak a történelmi tettekre, hanem a hősök gyerekkorára is fókuszál.


65269725f2c3187e4ca34ea7.jpg
Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő örömét fejezte ki, hogy ilyen széles körű támogatás és partnerség alakul ki a különböző állami és magánszervezetek között, melynek nyertesei a családok. Az pedig, hogy hazánk történelmét, történetét, örökségünket játékos, számukra is érdekes és érthető formában ismerik meg a gyerekek, értékteremtő munka.

A Kajla-pecséteket egyre több család gyűjti országszerte 2019 óta, idén pedig rekordot döntött az utazások száma. A MÁV, a Volán, a GYSEV, a MAHART Passnave és a BAHART járatai is igénybe vehetők Kajla-útlevéllel, amellyel az idei őszi szünetben is ingyenesen lehet utazni. Az ovis útleveleket a kajla.hu oldalon október végétől lehet igényelni, ezeket a Kajla-program kiemelt partnereként a Magyar Posta juttatja el a gyerekek számára, de a Tourinform irodákban is fellelhetőek lesznek.

Kajlának köszönhetően érezhető forgalomnövekedést tapasztalnak a programban szereplő turisztikai partnerek – mondta Miklós István, a Magyar Turisztikai Ügynökség marketingigazgatója. Kajla figurája mára jól bejáratott, kedvelt márkává vált. A családok ismerik és keresik a hozzá kapcsolódó kedvezményeket és játékokat.

Ehhez a programhoz csatlakozott A Reformkor Nagyjai elnevezésű kezdeményezés a Kulturális és Innovációs Minisztérium és a Petőfi Irodalmi Múzeum együttműködésében. Idén ősszel minden második, harmadik és negyedik osztályos diák saját matricagyűjtő-albumot kap, melyeket a napokban szállítanak az iskolákba a Kajla-útlevelekkel együtt. A gazdagon illusztrált album 16 reformkori hőst mutat be, az ő gyerekkori ábrázolásaik matricáit gyűjthetik benne a diákok.


65269844301f8fdf50f29d2b.jpg
Walton Tamáss, a program koncepciójáért felelős kreatív producer

Walton Tamás, a program koncepciójáért felelős kreatív producer szerint kár tagadni, a gyerekek bizony gyakran használják a telefont szórakozásra. De hogy ez ne legyen céltalan, animációs videókat nézhetnek a témában, és a mobilapplikáció játékain keresztül nyolc reformkori hőssel ismerkedhetnek meg. A tájékoztatón elmesélte, készítettek egy felmérést közel ezer alsós diák körében a program indulása előtt és után. Az eredmény magáért beszél: a programnak, videóknak köszönhetően a gyerekek kivétel nélkül mind tudták, hogy Brunszvik Teréz alapította hazánkban az első óvodát, nem mellesleg ő állított elsőnek karácsonyfát, valamint, hogy Semmelweis Ignác az anyák megmentője, illetve kicsoda Pollack Mihály. Mindezt úgy, hogy szórakoztató videókat nézegettek, és egy mobilapplikációval játszottak. Minden megkérdezett kisdiák talált magának példaképet a hősök között, és nagyon várja a folytatást.

A reformkori nagy magyarok már az első pár hónap alatt belopták magukat a gyerekek szívébe, akik már most olyan tudással rendelkeznek, amit egy felnőtt is megirigyelhet. Van, akinek Teleki Blanka a kedvence a bátorsága miatt, van, aki Pollack Mihályt szereti, mert szépeket épített. Októbertől további kilenc reformkori hőssel bővül a program, mégpedig Barabás Miklóssal, Batthyány Lajossal, Deák Ferenccel, Gervay Mihállyal, Görgei Artúrral, Kossuth Lajossal, Vörösmarty Mihállyal, Wesselényi Miklóssal és Zichy Antóniával.

A Reformkor Nagyjai alapos történeti kutatómunkán alapszik. Katona Csaba, a Magyar Nemzeti Levéltár történész szakértője hangsúlyozta, ma már a történettudomány is természetesnek tekinti, hogy a hagyományos, klasszikus eszközök mellett új módszerekre is szükség van. Abszolút történelmi hitelességgel és emellett a humor eszközeivel sikerült a gyerekeket megszólítani. A program további történész partnerei: az ELTE Történettudományi Intézete, a Magyar Nemzeti Levéltár, Dr. Fónagy Zoltán, a reformkori történelem kiemelt szakértője, az ELTE BTK oktatója és az ELKH Történettudományi Intézetének kutatója, Dr. Csorba László, a Magyar Nemzeti Múzeum korábbi igazgatója és Hernády Zsolt történész.

Katona Csaba a Kultúra.hu-nak elmondta: a csapatmunkán belül az ő feladata a történelmi hitelesség biztosítása volt. Össze kellett gyűjteni a szereplőkről, hogyan viselkedtek, milyen volt a jellemük életük különböző szakaszaiban, igyekeztek minél több mozzanatot, anekdotát számba venni. A rajzfilmek színházban játszódó jeleneteit úgy ábrázolták, hogy az hitelesen tükrözze a reformkori színjátszás stílusát, ehhez korabeli színikritikákat olvastak. Kiemelte, a történész tudása mit sem ér, ha nem jut el minél több emberhez. Itt pedig ez a cél teljesült, egyre több gyereket kezd el érdekelni a történelem.

A témáról korábban itt írtunk:

https://kultura.hu/szechenyi-pisti-deak-ferko-es-a-tobbiek-a-reformkori-nagyok-is-kicsik-voltak-egykor/

További információ és kapcsolat a Kajla és A Reformkor Nagyjai programok honlapján található.

A nyitóképen Demeter Szilárd. Fotók: Petőfi Irodalmi Múzeum