Négy szakmai művészeti projekt összeolvasztásával hívta életre a Metuscope Filmszemlét a Budapesti Metropolitan Egyetem. A kétnapos szemle április 26-án és 27-én az egyetem hallgatóinak munkáival és házigazdaként Till Attilával várja az érdeklődőket. Az első ELTE Szemle május 1-jétől 3-ig kínál hallgatói rövidfilmet, állásbörzéket és kerekasztal-beszélgetéseket.

B_RKL20211016033.jpg
A Corvin Moziban szakmai beszélgetéseken is részt vehetünk. Fotó: Róka László / MTI

A Metuscope Filmszemle 2024 a korábban nagy sikerrel bevezetett animációs (Animascope), mozgóképes (Cinemascope) és média design (Futuroscope) szakmai területeken végzett hallgatók diplomamunkáinak seregszemléit, valamint a tavaly először megrendezett, I. Metuscope online Filmszemlét egyesíti.

A Metuscope betekintést ad a METU végzős animáció-, mozgókép-, valamint média design szakos hallgatóinak diplomamunkáiba, bemutat válogatott vizsgafilmeket, valamint a vendégként részt vevő Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Kolozsvári Karának kisjátékfilmjeit is. Emellett a Nemzeti Filmintézet – Filmarchívumnak köszönhetően egy animációs rövidfilm-válogatással tiszteleg az esemény a 110 éves magyar animáció mesterei előtt. A filmvetítések mellett szakmai kerekasztal-beszélgetéseken is részt vehetnek a kétnapos esemény résztvevői a Corvin Moziban.  

Az első ELTE Szemle programja ötvennél is több rövidfilmet és kerekasztal-beszélgetéseket kínál. Az  Itt és Most Közösségi Térben és a Puskin Moziban zajló rendezvényen a nézők megtekinthetik többek között a tavalyi Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztiválon induló Nagy Dániel A fürdés című munkáját és Sándor Lili Rókavadászat című filmjét is. A programban szerepel a tavalyi Országos Függetlenfilm-fesztivál fődíjasa, Ress Abigél Háztűznéző című dokumentumfilmje, valamint a 2023-as miskolci CineFest CineWave blokkjában versenyző A történelem vége is. A vizsga- és kísérleti filmek kategóriában is gazdag a kínálat.

A Metuscope részletes programja itt, az ELTE Szemle teljes kínálata pedig itt található.