Tudás- és tapasztalatcsere, nemzetközi népzenei véráram és fúzió – talán ezek a legfontosabb hívószavai a Ferenczi Györgyhöz köthető amerikai ösztöndíjprogramnak és a Kiscsőszön megvalósuló Válaszút workshopsorozatnak.

Ferenczi György és az 1-ső Pesti Rackák zenekar és Raymond McLain
Ferenczi György és az 1-ső Pesti Rackák zenekar és Raymond McLain

Fontos pillanathoz érkezett a Petőfi Kulturális Ügynökség és a Ferenczi György és az 1-ső Pesti Rackák zenekar révén életre hívott amerikai ösztöndíjprogram és hazai Válaszút workshopsorozat, amely fiatal muzsikusoknak segít professzionális zenésszé, zenekarrá válni.

Ferenczi György szerint az ösztöndíjprogram nem muzsikálni szeretné megtanítani a tehetséges magyar fiatalokat, hanem zenekarozni. Tíz évvel ezelőtt kijutottak Amerikába és azóta rendszeresen járnak ki stúdiózni, kint rögzítik a lemezeiket Nashville-ben. Az idők folyamán – ahogy ő fogalmaz – ütős kapcsolatrendszerre tettek szert, ami valós segítséget jelent a hazai fiatal zenészek számára.

„A Kodály-módszernek és színvonalas magyar zeneoktatásnak köszönhetően világszínvonalon megtanítják idehaza a hangszeres muzsikálást. Egyrészt ott van a Póka Egon-féle Kőbányai Zeneiskola, és szeptembertől kinyitja a kapuit a Póka Egon Művészeti Akadémia (PEMA) is. Eljött a pillanat, hogy azt a mérhetetlen tudást, amit ez a kapcsolatrendszer rejt, a saját hazánk rendelkezésére bocsájtsuk” – mondta el Ferenczi György zenész.

A Kultúra.hu stábja ellátogatott a Kiscsőszön zajló workshopra, ahol az ösztöndíjprogram és a workshopsorozat egy egyhetes intenzív mesterkurzusban fonódott össze Raymond McLain, a világhírű bluegrass- és countrymuzsikus, a Morehead State University korábbi tanszékvezetőjének keze alatt. Az együttműködés közel tízéves múltra tekint vissza és egy közös tengerentúli zenélés alkalmával fogalmazódott meg bennük.

„Mindenkit lenyűgözött, hogy milyen virtuóz zenészek a magyarok. Tradicionális magyar népzenét és fúziós zenét játszottak, mi pedig bluegrass és régi countryzenét, és rá kellett döbbennünk, hogy rengeteg közös van bennünk” – idézi fel a videóban Raymond McLain, a világhírű amerikai zenész.

A Válaszút workshop csapata az intenzív műhelymunkát telt házas koncerttel zárta a Magyar Zene Házában.

Vajon hogy érti azt Ferenczi György, hogy az amerikai show business a népzenére épül? És miért kellett máskor stúdióznia Taylor Swiftnek a magyarok miatt? Kiderül a Kultúra.hu videójából.