Vranek Hedvig, a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) Divat- és textiltervezés mesterképzése másodéves hallgatójának mesterséges intelligencia (MI) bevonásával készült divatprojektje Silver Award díjat nyert a C-IDEA Design Award 2024 nemzetközi pályázatán.

A C-IDEA Design Award célja, hogy elismerje a kiemelkedő, társadalmi értékkel bíró terveket, és feltárja a jövőbe tekintő, felelősségteljes kiváló tervezői erőket a designipar fejlődésének elősegítése érdekében. Idén 40 országból érkeztek be pályázatok, amelyeket 26 ország 44 tagja zsűri értékelt. A pályázatkiírás ez alkalommal kötetlen tematikájú volt, nagy szabadságot adva a pályázóknak, akik így a design minden területéről, bármilyen témával jelentkezhettek. A díjat a pályázók csupán 5 százaléka kaphatta meg. 

Vranek Hedvig a Fashion Design, azaz divattervezés, diák kategóriában nevezett MOYA című projektjével, amelyet Kovács Adél divattervező, trendelőrejelző, a METU Divat és Textil Tanszék oktatójának, a Textiltervező alapszak Divat specializációjának témavezetői támogatása mellett valósított meg. 

A MOYA project egy olyan fiktív brand ready-to-wear, azaz kész viselet kollekciója, amelyben a mesterséges intelligencia (MI) és a klasszikus draping (dinamikus, testen való formaalakítás, redőzéssel és csomópontok létrehozásával) technika keveredik egymással. Az MI mint tervezőasszisztens vett részt a tervezés folyamatában, amelyhez Hedvig kizárólag saját fotókat használt, majd ezáltal új ötletek álltak elő.  

A tervező szándéka szerint a MOYA project könnyed, alakítható, szabadelvű és kényelmes. „Az is kifejezetten érdekes pont volt, hogy az AI nem tudja, hogyan épül fel egy ruha, ezért lehetetlennek tűnő megoldásokat is ajánlott, de izgalmas kihívássá vált, hogy ezekre a lehetetlen ötletekre megoldást találjak, ezzel a megszokottól eltérően alakítottam helyenként a formákat. A tervezés során az volt a célom, hogy a saját terveim, makettjeim és az AI által generált variációk vegyítésével hozzam létre a kollekciót” – osztotta meg tapasztalatait a fiatal tervező a projekt kapcsán.