fbpx

A muskátlitól a páncélvonatokig – Így változtatta meg az életünket a vasút

A világ első gőzüzemű vasútvonalát 1825-ben adták át, és a vonat kétszáz év alatt átformálta az életet: gyors és költséghatékony áruszállítást tett lehetővé, országrészeket kötött össze. Ugyanakkor az első világháború borzalmai is elképzelhetetlenek lettek volna az új közlekedési eszköz nélkül.

Az első vonatok embereket és árut is szállítottak, a teherszállítás kielégítette a kereskedelmi és iparigényeket. A vasútfejlesztés is e mentén zajlott hazánkban: kiegyenlítődtek a régiós különbségek, sőt a gyors és olcsó áruszállítás az éhezést is visszaszorította.

A posta a 18. századra kialakította hálózatát, azonban a rossz utak miatt a szolgáltatás nehézkes és gyakran megbízhatatlan volt. A vasút remek alternatívát jelentett: a szerződések szerint ingyen szállították a küldeményeket.

Azt gondolhatnánk, hogy a muskátli őshonos növény, de valójában Dél-Afrikából származik, elterjedéséhez pedig a vasút is hozzájárult. Amikor kialakították a vasútállomások egységes arculatát, a növényzetet is uniformizálták. Rózsákat, dáliákat, muskátlit választottak, mert ezek a növények hosszan virágoznak és igénytelenek.

A vasút megjelenésével az utazás már nem megterhelő tevékenység, hanem szórakozás volt. A vasúttársaságok, felismerve az igényt, kéjvonatokat indítottak: a különjáratok a nyári hónapokban reggel elvitték, este pedig visszahozták a kirándulókat. A Baross-féle zónatarifák bevezetésével megszűntek a kedvezményes kéjvonatok, de különjáratok továbbra is indultak.

Az első magyar vonalakat magántársaságok építették részvénytársaságként. A világosi fegyverletétel után az osztrák államvasutak vette át a Magyar Középponti Vasút vonalait és a megkezdett építkezéseket. 1854-re már 473 kilométernyi vasút üzemelt az országban. Az ez évi válság hatására az állam újból magánkézbe adta a meglévő vonalakat. 1856-ban alakult a Tisza-vidéki Vasúttársaság, két évvel később pedig a Déli Vasút. 1865-től egymás után alapították a társaságokat; nekilódult a vasútépítés.

A kiegyezés után felgyorsult a magyar vasúthálózat építése. 1868-ban megalakult a Magyar Királyi Államvasutak és a Magyar Északi Vasúttársaság. Az állami irányítással a kormány egyszerűbben tudta érvényre juttatni a gazdasági, közlekedéspolitikai és honvédelmi érdekeket, és fel tudtak lépni a magas magánvasúti árak ellen is. A MÁV alapításával kezdődő folyamat végeredményeként egységes államvasútrendszer jött létre.

„Azt akarom, hogy a brassói ténsasszony is Budapestre jöjjön kalapot venni”

1886. december 29-én Baross Gábor lett Tisza Kálmán kormányának közmunka- és közlekedésügyi minisztere. 1887-ben nyújtotta be javaslatát a vasutak államosításáról, két év alatt hat magánvasút jutott erre a sorsra. Minisztersége alatt 3158 kilométerrel nőtt az államvasút-hálózat hossza.

A Keleti pályaudvar 1903-ban a Baross Gáborról elnevezet téren. Forrás: Fortepan / Saly Noémi

A személyszállítás veszteséges volt a vasúttársaságoknak. Baross a kérdésben áttörést ért el, bevezette a zónatarifát: a vasúthálózatot zónákra osztották fel, a legrövidebb 25 kilométerig terjedt, a leghosszabb 225 kilométertől indult. A zónatarifa bevezetése előtt, 1888-ban a kilométerenkénti utasszám 1247 volt, 1895-ben 4595. A huszonöt kilométer alatti zónában tízszeresére emelkedett a kihasználtság.

A magyar gőzös

Az első működőképes magyar gőzöst az 1840-es években építették. Az alkotást bemutatták Bécsben és 1847-ben a Pest–Szolnok vasútvonal ünnepélyes átadóján is. Az első Magyarországon készült mozdonyt az Államvasút Társaság építette resicai gépgyárában.

1870. augusztus 1-jén létrejött a Magyar Királyi Államvasutak Gép- és Kocsigyára. A kiegyezést követően nemzeti érdekké vált a magyar gyártású mozdony, főleg mert a már említett magántársaságok osztrák gyártású járműveket használtak. A MÁV Gépgyár első saját tervezésű mozdonya az 1878-as párizsi világkiállításon aranyérmet kapott. 1873-tól tíz év alatt mindössze 75 mozdonyt gyártottak, de 1903-ban már az ezerötszázadik legyártott mozdonyt ünnepelték.

A 20. század eleji válság a mozdonygyártást is elérte: 1904-ben csak negyvennégy mozdony készült. Hat évvel később évente már 250 gőzöst építettek – ekkor olyan sorozatokat kezdtek készíteni, amelyek egészen a nyolcvanas évekig szolgáltak a magyar pályákon.

Egy új találmány

A kezdeti sikerek és Ganz Ábrahám halála után Mechwart András lett Ganz cégének egyik vezetője. Hazacsábította Franciaországból az ott már sikeres mérnököt, Kandó Kálmánt. A motorok vasúti felhasználására egy nyolcszáz méteres tesztpályát építettek, egy szakaszát emelkedővel. Az ötszáz voltos kétfázisú váltóárammal táplált motor remekül szerepelt, kiderült, hogy alkalmas hegyi vonalak villamosítására is. Az első hálózatot a francia Evians les Bains fürdőhelynek készítette a vállalat, 1898-ban indult meg a forgalom. A kocsi beüzemelése teljes siker volt, éveken át naponta hatvanszor teljesítette a hegy- és lejtmeneteket. Ezután több bányavasút villamosítását is elvégezték, mire a nagyvasúton is efelé terelődött a hangsúly.

A cikk a Magyar Kultúra magazin 2023/8. számában jelent meg. Fizessen elő a lapra, hogy havonta, első kézből olvashassa!
Kis Rókus utca, a Ganz gyár csarnoka (ma kiállítóközpont), generátorok összeszerelése 1922-ben. Fotó: Fortepan / Magyar Földrajzi Múzeum / Diagyűjtemény 

Kapóra jött egy felkérés az olasz Valtellina-völgyben és a Comói-tó partján húzódó száz kilométeres vasúti pálya villamosítására – akkor már egy éve élt a felhívás, de senki nem jelentkezett a nehéz terep miatt. Kandó vállalta az egyedülálló szakmai kihívást. 1899-ben szerződést kötöttek tíz motorkocsi és két nagy teljesítményű tehervonati mozdony szállítására. A munkálatok 1900-ban kezdődtek, két évvel később pedig át is adták a villamosított vonalat. A vállalkozás a mérnöknek meghozta a világhírt.

Budapesti pályaudvarok

Az első nagy budapesti pályaudvar 1861-ben nyílt meg Buda állomás néven, ez lett később, 1873-ban a tulajdonos Déli Vaspályatársaság után a Déli pályaudvar. Az eredeti épület egy hatalmas, fából épült csarnok volt a vágányok felett, az elrendezés pedig mintául szolgált a Keleti és Nyugati pályaudvaroknak is. Több lebontás és átépítés után, az 1870-es évekre készült el a ma ismert épület.

A Nyugatit 1877-ben, a Keletit 1884-ben nyitották meg, mai nevüket az 1890-es évek elején kapták az induló vonatok irányáról. A Nyugati helyén működött az első indóház, ahonnan a Pest–Vác vonal vonatai is indultak, de az idő haladtával az utazóközönség és a vonatok száma megsokszorozódott, ráadásul míg az épület az 1840-es években Pest határában feküdt, harminc évvel később már a központ része volt. Gustave Eiffel és August de Serres tervei alapján 1874-ben kezdődtek a munkálatok, három év múlva pedig megépült Európa egyik legmodernebb – és egyik legszebb – vasútállomása.

A Keletit eredetileg a Nagykörút vonalára tervezték, de később új helyszínt határoztak meg. A terveket 1871-ben kezdte előkészíteni Rochlitz Gyula MÁV-főfelügyelő, valamint Feketeházy János főmérnök. A pályaudvart csak 1883-ban kezdték építeni, egy évvel később, augusztus 14-én pedig átadták. Ekkoriban még Központi pályaudvar néven működött.

Miért nincs Északi pályaudvar? A MÁV első államosított magán-vasúttársasága épp a Magyar Északi Vasút volt. 1867-ben nyitották meg a Józsefvárosi pályaudvart. Ide érkezett északról, a nógrádi bányákból a szén, és innen indult a losonci vasútvonal is. 1885-ben azonban a személyforgalmat átvette a Központi pályaudvar, és 2005-ben bezárták az állomást.

A vonat a hadászatban

Már a krími háború idején felmerült, hogy páncélozni kellene a vonatokat, azonban erre az amerikai polgárháborúig várni kellett. Az első páncélvonatok egyszerű szerelvények voltak, amelyek kocsijait acéllemezekkel, kazánjait pedig homokzsákokkal védték. Az alacsony oldalfalú kocsikon a lövészek kaptak helyet némi fedezék mögött.

Páncélvonat

Az első világháború sok újdonságot hozott a fegyverkezésben: repülőgépeket és tankokat vetettek be. A tüzérség kellően fejlett volt ekkoriban, de nem túl mobilis, így a vonatok másik feladata a háborúban a lövegek mozgatása volt. Az osztrák–magyar seregben 1914 augusztusában alkották meg az első improvizált szerelvényt. Nem állt rendelkezésre rajzdokumentáció, így helyszíni irányítással páncélozták a vonatokat, illetve kevésbé ellenálló, szénnel kevert acélt, úgy nevetett martinacélt használtak az idő szűke miatt. Az improvizált páncélvonatokat hamarosan felváltották az eredetileg is ilyennek gyártott szerelvények.

A Horthy-érában, hogy az antant ne találjon rajta fogást, páncélvonat helyett a katonai őrvonat vagy körvonat kifejezést vezették be. A vonatokat különböző városokban állomásoztatták, a kocsikat pedig külön vágányokon vagy a fűtőházban kellett tárolni. A húszas évek végére csak négy páncélozott szerelvény maradt meg, ezeket felújították. Korszerűsítették a struktúrát, és a kocsikat rekeszekre osztották, hogy a robbanás csak egy-egy részt érintsen. Az 1941-es hadba lépést követően kiderült, hogy az újonnan felszerelt fegyverek képtelenek kárt okozni a szovjet tankoknak, viszont tűzfészkek, géppuskaállások és kiserődök ellen eredményeket értek el.

A páncélvonatoknak végül a tankok térnyerése és a légi hadviselés fejlődése vetett véget. Habár gyorsak voltak és hatékonyak, a kötött pálya nem biztosított túl nagy szabadságot, és a vasutat meglehetősen könnyedén lehetett szabotálni. Bizonyos értelemben a páncélvonatok számítanak a tankok elődjének, ami ellen a gyalogság még nem volt képes védekezni, az akkori repülők pedig szintén nem tudtak kárt okozni bennük. Egy rövid ideig a haditechnika csúcsát képviselték e vonatok.

A nyitóképen a Császári és Királyi Hadsereg egyik páncélvonata az ukrajnai  Tjazivben (ekkor Ciężów). A felvétel 1917. május 21-én készült. Forrás: Fortepan

A teljes cikk a Magyar Kultúra magazin 2023/8. számában jelent meg. A magazin további tartalmai itt érhetőek el.

#közlekedés

A rovat további cikkei