Az egyik legsikeresebb musicalt Béres László rendezésében, Jankó Zsolt vezényletével láthatja a kolozsvári közönség. A bemutatót november 30-án tartják, és már a két következő előadás is telt házas.

Az először 1956-ban bemutatott musical napjainkban is aktuális, mivel a társadalmi és egyéni felelősségvállalás kérdéseit veti fel. Azért is áthallásos, mivel ma is egocentrikus világban élünk, és az erkölcsi, morális kérdések egyre ritkábban vetődnek fel – fogalmazott Béres László. Jankó Zsolt szerint ez a musical a szerzőpáros legsikeresebb együttműködése, jó slágerek, markáns dallamok jellemzik.

Szép Gyula igazgató elmondta: nagy csapat vett részt a színpadra vitelében, mivel két szereposztás van, és a teljes énekkar és balettkar közreműködik benne. A koreográfiát Jakab Melinda, a díszletet Bocskai Gyopár, a jelmezeket Ledenják Andrea tervezte. Mint mondták, a színpadi mozgás a polifoniára épül, míg a díszlet a sok utcakép miatt mozgatható, így könnyen váltják egymást a külső és belső terek. A jelmezek az 1912-es London hangulatát idézik. Szép Gyula igazgató szerint a díszlet mozgathatósága amiatt is fontos, mivel egyedüli erdélyi magyar operaként a társulatnak kötelessége kiszállásra menni, így ezt más színpadokon is fel kell tudni építeni.

A főbb szerepekben látható Mányoki László, Szilágyi János és Modra Noémi énekesek azt emelték ki, hogy mivel színészcentrikus musicalről van szó, külön kihívás volt, hogy a szöveget énekelve is ugyanazt a hatást érjék el, mintha mondanák. Az előadást 2024 januárjában és februárjában is játssza a társulat.

A Kolozsvári Magyar Opera december 7-én Gaetano Donizetti Szerelmi bájital című operáját is műsorra tűzi Palló Imre karmester vezényletével, Kürthy András rendezésében. A karácsonyi előadások is nagyobb hangsúlyt kaptak idén: december 19-én Mézeskarácsony címmel Kolozsvár Magyar Gyerekkórusának hangversenyét, míg 21-én a Tokos Zenekar Karácsonyi népi koncertjét hallgathatja meg a kolozsvári közönség.

A nyitóképen Mányoki László basszus, Ledenják Andrea jelmeztervező, Bocskai Gyopár díszlettervező, Jakab Melinda koreográfus, Béres László rendező, Jankó Zsolt karmester, Modra Noémi szoprán, Szilágyi János basszus és Szép Gyula operaigazgató a Kolozsvári Magyar Opera sajtótájékoztatóján. Fotó: Kiss Gábor / MTI