A Róma történelmi belvárosában élő művészek, tanárok, környezetvédők, a kulturális ágazat dolgozói arra kérték az ENSZ Nevelési, Tudományos és Oktatási Szervezetét (UNESCO), hogy hívja fel a városvezetés figyelmét – többek között – a világörökségi listán szereplő várost elborító szemétre, az utcákat elárasztó rollerekre.

Az UNESCO világörökségi központja vezetőjének, Lazare Eloundou Assomónak írt levelet 150-en írták alá. Azt mondták, amikor az olasz főváros hatóságainál panaszkodtak, nem vettek róluk tudomást – írta a The Guardian online kiadása.

A Trevi-kútnak, a Colosseumnak vagy a Spanyol lépcsőnek otthont adó történelmi városközpont 1980-ban került fel a világörökségi helyszínek listájára. Róma vezetése azonban nehezen tudja tisztán tartani a várost, ráadásul az utóbbi időben a macskaköves utcákat elárasztották az éttermek és bárok asztalai, az elektromos rollerek pedig újabb gondot jelentenek.

Az aláírók felidézték azokat az időket, amikor Róma központja kellemes lakóhely volt. Most viszont „a burjánzó gaz, az utcai szemét, a zaj nyomasztó hellyé teszi a belvárost” – írták a levélben.

Vasárnap
két amerikai turistát büntettek meg fejenként 400 euróra (155 ezer forint),
mert a Spanyol lépcsőn lelökték rollerjüket. Egy szaúd-arábiai látogató nemrég
a Maseratijával hajtott le a 17. századi lépcsőfokokon.

 A gondok nem korlátozódnak a történelmi
centrumra: a kukákon túlcsorduló szemét, a falfirkák, a gondozatlan parkok az
egész városra jellemzők. A város északi kerületeinek utcáin gyakran látni
vaddisznókat, amint a szemétben élelem után turkálnak.

A The Guardian emlékeztet arra, hogy Róma polgármestere, a tavaly októberben megválasztott Roberto Gualtieri azt ígérte, karácsonyra rendkívüli nagytakarításon esik át a város, ezt azonban nem sikerült végrehajtania.

Nyitókép: Tömeg a Trevi-kútnál. Fotó: Shutterstock/vvoe