Tíz estén át lehetővé teszi a Sanghaj Múzeum, hogy a látogatók házimacskáikat is magukkal vigyék az ókori egyiptomi műkincseket bemutató kiállítására.

(240618) -- BEIJING, June 18, 2024 (Xinhua) -- A colored mummy coffin from Egypt is unpacked at Shanghai Museum in east China's Shanghai, June 17, 2024.
  An exhibition themed on ancient Egyptian civilization will be opened here in July. (Xinhua/Liu Ying) (Photo by Liu Ying / XINHUA / Xinhua via AFP)
Díszes múmiakoporsó kicsomagolása a Sanghaj Múzeumban a július 18-án nyíló egyiptomi tárlatot beharangozó sajtóeseményen. Fotó: Liu Ying / Xinhua via AFP

A július 18-án megnyíló és egy évig látogatható egyiptomi tárlaton több mint 780 értékes kulturális relikviát tekinthet meg a közönség az ókori Egyiptom különböző korszakaiból. A műkincsek több mint 95 százalékát először állítják ki Ázsiában – számolt be róla a múzeum közleményében.

Számos lelet az egyiptomi Szakkarában található, egykor Básztet macskaistennőnek szentelt Bubásztisz régészeti lelőhelyről származik. „Az ókori Egyiptomban Básztet macskaistennőt a védelmezés és spiritualitás szimbólumának tekintették” – emlékeztetett Csu Hsziaopo, a múzeum kurátora. Hozzáfűzte, hogy az ókori macskaistennő imádata időn és téren is átívelve találkozik most a kínaiak macskák iránti szeretetével.

A tíz kivételes alkalommal esténként legfeljebb 200 cicát engednek be gazdáikkal a múzeum kiállítására. A múzeum állatorvosokat, egy orvosi készenléti járművet és különböző kényelmi eszközöket, köztük macskahordó dobozokat és kisállat-babakocsikat is biztosít a látogatók számára. Minden macskás estét követően az egész múzeumot fertőtlenítik – ígérték a kiállítás szervezői, akik szerint ez lesz a világ első cicákkal látogatható múzeumi tárlata.