fbpx

A Semmelweis Egyetem egyik épülete és egy balatoni nyaraló lett Az év háza

Egy badacsonyörsi nyaraló és a Semmelweis Egyetem egészségtudományi karának épülete kapta idén Az év háza díjat.

A szakmai pályázaton minden évben családi ház és középület kategóriában oszt ki fődíjat a zsűri, valamint két szakmai és további öt támogatói díj odaítéléséről is döntenek. Az idei év újdonsága, hogy különdíjat kapott a legpéldamutatóbb társasház: ezt az elismerést a budapesti, Nagy Diófa utcai Grand’Or társasház csapata vehette át. Negyedik alkalommal adtak át a közönségdíjat is.

Idén több mint hetven épületet neveztek a pályázatra családi ház, középület és társasház kategóriában, amelyet a Magyar Építész Kamara és a Magyar Építőművészek Szövetségének szakmai védnöksége írt ki.

Benczúr László, Weichinger Miklós és Tóth Zsófia a kőburkolatos, tájba illeszkedő nyaraló tervezéséért kapták meg a legjobb családi háznak járó díjat, amelynél a zsűri méltatta a tervezők „alkotói mértéktartását és fegyelmét”.

A legjobb középület kategória nyertesei Frikker Zsolt és Bődi Imre lettek, akik az egyetem új épületének tervezésekor a zsűri szerint „érzékeny és fogékony, erős és etikus építészeti gondolkodást” mutattak.

A társasház kategóriában győztes épületért a LAB5 iroda munkatársai vehették át a pályázat főtámogatói különdíját. A méltatásban a zsűri a „sok évszázados közösség városépítő tevékenységének szerves folytatásában gondolkodni tudás” erényét emelte ki.

A közönség különdíját középület kategóriában a zalaegerszegi Mindszentyneum épületének tervezőcsapata, míg családi ház kategóriában egy remeteszőlősi családi ház építészei kapták.

Különdíjat vehettek át továbbá az új Pécsi Vásárcsarnok épületének alkotói, a bodrogkeresztúri Dereszla Bisztró tervezői, a diósdligeti Júlia Családi ház építészei, a budapesti A47 társasházat tervező építészcsapat, egy Balatonalmádiban épült családi ház építészei, valamint a visegrádi Áprily Lajos Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola új épületének tervezői.

Idén a zsűri elnöke Noll Tamás Ybl Miklós-díjas építész, a Magyar Építész Kamara egykori elnöke volt.

A rovat további cikkei