A Lumaniag falu partjaitól körülbelül 100 méterre, a tengerből az elmúlt 50 év alatt fokozatosan kiemelkedő sziget születésének körülményei detektívtörténethez hasonló módon tárultak fel.

A sziget előbukkanása védetté tette a partot a viharokkal és a hullámveréssel szemben. A kialakulás körülményei azonban tisztázatlanok voltak, míg egy kutatócsoport neki nem állt kinyomozni, hogy került a part mellé a sziget – közölte a National Geographic.

A helyi lakosok elmondása alapján a sziget helyén először egy turzás (az épülő sekély tengerparti területek sajátos homokformája) alakult ki, ami viszont még apály idején sem érte el a tengerszintet. Aztán egyszer egy nagy vihar hatalmas kőzettömböket sodort rá, aminek köszönhetően egyetlen éjszaka alatt kiemelkedett a sziget. A National Geographic ismertette, hogy a beszámolók segítségével a kutatók ellenőrizték, vajon tényleg egy vihar hatására történt-e ez.

A közeli korallzátonyok vizsgálata, illetve a szigeten lévő korallmészkő tömbök korának meghatározása rávilágított arra, hogy valamikor az 1960-as, 1970-es évek körül szakadt ki a legtöbb tömb a zátonyból, és ekkor pusztultak el az azt felépítő korallok. Azt is megállapították, hogy a sziget születését tényleg viharok okozták: a korszakban 11 nagy erejű forgószél söpört végig a régión. A mérések bizonyították, hogy a tájfunok elég erővel rendelkeznek egy tengerpart teljes átformálásához, valamint jelzik: arra is van esély, hogy a jövőben tovább nő a sziget.

A Fülöp-szigeteki tengerpart fotója (illusztráció). Fotó: Shutterstock / MDV Edwards