Az Erzsébet osztrák császárné életének egy évét bemutató, Fűző című dráma nyerte a BFI Londoni Filmfesztivál fődíját.

Az osztrák Marie Kreutzer rendezte film újszerűen mutatja be, hogyan igyekszik szabadulni egy nő a tőle elvárt szereptől. Az alkotás a Vicky Krieps alakította uralkodónő 1877-es évéről szól, Erzsébet a 41. születésnapjára készül. A szépségéről híres császárné fuldoklik a Habsburg-udvar fülledt légkörében, kétségbeesetten lázad, utalva más nőalakokról szóló történelmi filmekre, többek között a Spencerre vagy a Marie Antoinette-re.

Erzsébet az első modern arisztokrata volt, aki tudatosan foglalkozott a külsejével, étkezési szokásait karcsúsága fenntartása érdekében választotta meg, tudatosan edzette testét. Kedvenc időtöltése a lovaglás volt. Ez gardróbján is meglátszott: a kelengyéjében szereplő négy fűzője közül kettőt lovagláskor, egyet nappali viseletei alá, egyet pedig a bálokon hordott. Különleges gardróbját ebben a cikkünkben mutattuk be.

Az első nagyjátékfilmnek járó Sutherland-díjat a chilei Manuela Martelli nyerte el az 1976 című alkotásért, mely Chile Augusto Pinochet alatti rémálmait láttatja új perspektívából. A thriller középpontjában Carmen áll, aki tengerparti házához utazik, hogy ellenőrizze a felújítást, a család papja azonban arra kéri, vigyázzon arra a fiatalemberre, aki ott rejtőzött el.

A londoni fesztiválon idén 164 játékfilmet vetítettek, közülük 24 debütált.

Az idei volt Tricia Tuttle fesztiváligazgatói megbízatásának utolsó éve. „Abban a tudatban vállaltam a feladatot, hogy hiszek a kulturális megújulásban” – mondta Tuttle. „Azért jöttem, hogy gyorsan keltsek hatást, több embernek nyissuk meg a fesztivált, majd adjuk tovább a stafétabotot” – tette hozzá.

Idén tíz másik brit városban is tartottak vetítéseket, ezenkívül húsz film a fesztivál streaming platformján is látható. Mindez a rendezvény jelentős növekedését jelzi a Covid–19 évei alatt hozott változások után.

A legjobb dokumentumfilmnek járó Grierson-díjat az indiai Saunak Sennek ítélték oda All That Breathes című, az ember és a természet kapcsolatáról szóló alkotásért.

A nagyjátékfilmek közönségdíját Lisa Selby, Rebecca Hirsch Lloyd-Evans és Alex Fry nyerte a Blue Bag Life című alkotásért, a rövidfilmek közönségdíját Ade Femzónak ítélték a Drop Outért.

A nyerteseket a zsűrielnökök jelentették be a vetítések utolsó napján, vasárnap online ceremónián. A fesztivál október 23-ig a streaming platformján folytatódik, ahol 20 alkotás tekinthető meg, köztük az 1976 és a Drop Out is.

A mozi semmihez nem hasonlítható filmélményt ad, és szerencsére a premierekből sem lesz hiány az évből megmaradt pár hónapra. Mutatjuk ajánlatunkat!

Nyitókép: Fűző. Fotó: Felix Vratny