fbpx

A szavak emberei – podcast

Petőfi, Széchenyi vagy Kossuth volt a nagyobb szónok? Vajon Barguzinban hullt le költőóriásunk csillagfénye? És milyen volt a karantén a 19. században? A Talpig magyar e heti adásából mindenre fény derül. Podcast ajánló.

A 18. epizód tartalmából:

A reformkor bővelkedett kiváló szónokokban, gondoljunk csak Széchenyire, Deákra, Kossuthra vagy Petőfire. Vajon nagy idők nagy szónokokat szülnek? Beszélgetőpartnerünk Pölcz Ádám nyelvész, a Kazinczy Műhely programigazgatója.

Mi lenne, ha igaz lenne az elmélet, hogy Petőfi nem halt hősi halált Segesváron, hanem szibériai száműzetésben töltötte utolsó éveit? Ezzel a gondolattal játszik el a kecskeméti Ciróka Bábszínház Barguzin – lehullt csillag fénye című, felnőtteknek szóló előadása, amiről az író-rendező, Fábián Péter mesél.

A karantén nem új keletű dolog, a reformkorban is rendeltek el zárlatot egy-egy pusztító járvány megfékezésére. A 19. század legsúlyosabb demográfiai katasztrófáját az 1831-es kolerajárvány okozta. Fónagy Zoltán történész avat be ennek részleteibe.

Talpig magyar – ahogy a reformkor nyomot hagy. A Petőfi-emlékév hivatalos műsorában vasárnaponként betekintünk a reformkor kulisszái mögé: megelevenednek a korszak emblematikus figurái, megismerjük a korabeli hétköznapokat, és ízelítőt kapunk a Kárpát-medence bicentenáriumi programjaiból. Műsorvezető: Rédl Ádám.

További érdekességek a Petőfi-emlékév hivatalos oldalán olvashatók.

Kép: Than Mór: Széchenyi és Deák kora. Forrás: mek.oszk.hu

A rovat további cikkei