A május 19-én zajló fesztivál egyik célja felhívni a figyelmet az írók, költők, irodalmárok kilátástalan anyagi helyzetére és a velük való szolidaritásra.

E cél érdekében jött létre a Szépírók Szociális Alapja abban a tudatban, hogy a leghatékonyabb segítség az önszerveződés és az adományozás.

Az alap mottója: Tartsuk egymást a pályán!

A szervezet évente rendez tematikus fesztivált. Az elhangzó beszélgetések, felolvasások, társművészeti események nemcsak a szakma, hanem a szélesebb közönség érdeklődésére is számot tartanak.

A járvány miatt másodszor kényszerülnek a digitális térben összehozni a szerzőket és a közönséget, megpróbálva legyűrni ennek hátrányait és kihasználni előnyeit. Május 19-én, szerdán 17 órától Czinki Ferenc, a Szépírók Társasága alelnökének beköszöntője után Babarczy Eszter, Grecsó Krisztián, Józsa Márta, Spiró György és Tompa Andrea Németh Gábor moderálásával vitatják meg azt, hogyan jelenik meg az irodalmi életben és az irodalmi művekben a szolidaritás fogalma.

A beszélgetésen szó lesz arról is, hogyan számíthatnak egymásra írók és olvasók, kinek mit jelent a szépirodalom teljesítménye a bezárkózott és hagyományos kapcsolatrendszerét elveszíteni tűnő világban,

miként lehet felhangosítani az írók szavát a közéleti zajban.

A Szépírók Társaságának célja, hogy a különböző városokban, régiókban élő tagjaik alakítsanak Szépíró-köröket, és legyenek minél közvetlenebb szereplői és alakítói a helyi kulturális életnek – ezáltal aktívabban vegyenek részt a társaság tevékenységében is.

A Szépíró-fesztiválon 18 óra 30 perctől a Marosvásárhelyi Szépíró-kör online rendezvényén Szkárosi Endrének, a társaság elnökének felvezetője után Demény Péter, Káli Király István, Kovács András Ferenc, Láng Zsolt, Markó Béla, Szabó Róbert Csaba és Vida Gábor estje hozza el a rendezvényre az erdélyi város irodalmi közéletének és alkotóinak újdonságait.