Emlékgép címmel a várost bemutató állandó kiállítás nyílik a veszprémi Laczkó Dezső Múzeumban február végén – közölték a múzeumban tartott pénteki sajtótájékoztatón.

Az Egry József 140 - Balaton, Szicília, Nervi című kiállítás február 18-áig látogatható. Fotó: Pesthy Marton
Az Egry József 140 - Balaton, Szicília, Nervi című kiállítás február 18-áig látogatható. Fotó: Pesthy Márton

A tárlat interaktív módon, tematikus formában, személyes tárgyakon keresztül enged betekintést Veszprém történetébe a régmúlttól egészen a rendszerváltásig tartó időszakot felölelve. A rendezvényen, ahol a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (EKF) programévet is értékelték, Porga Gyula, Veszprém polgármestere elmondta, hogy az elmúlt esztendőben az Európa Kulturális Fővárosa legfontosabb szereplői közé tartoztak a város kulturális intézményei, köztük a Laczkó Dezső Múzeum. Emlékeztetett, hogy az intézmény a kulturális negyed részeként kívül-belül megújult. A múzeum tartalmilag is jelentős előrelépést tett a többi között a nívós Egry József-kiállítás megvalósítása révén, amely február 18-áig látogatható.

 

Mike Friderika, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programigazgatója elmondta: a felkészülés során az EKF évre kiemelt szerepet szántak olyan képzőművészeti programoknak, kiállításoknak, amelyek a balatoni régiót mutatják be. A legjelentősebb kiállításnak az Egry 140 című tárlatot nevezte. A tervekről szólva elmondta: egy tavasszal nyíló kiállításon szeretnék összefoglalóan bemutatni azt, hogy mi történt az EKF program keretében.

 

Péterváry-Szanyi Brigitta, a Laczkó Dezső Múzeum igazgatója felidézte, hogy az év során a kiállításokon kívül számos művészetterápiás foglalkozást, gyerekprogramot, nyári tábort szervezetek a múzeumban. Közlése szerint 18 ezer látogató tekintette meg az Egry József-tárlatot, ami több mint kétszerese a korábbi nagykiállítások látogatószámának. Az egyéb kiállítások összesen 38 ezer érdeklődőt vonzottak, az intézmény további 72 rendezvényére pedig mintegy 8 ezer látogató volt kíváncsi. Beszélt arról is, hogy az épület százéves története során nem volt még a tavalyihoz hasonló teljes megújulás. A 2024-es évről szólva hozzáfűzte: a múzeumban négy vendég- és három saját kiállítással várják a látogatókat.

 

Sipos Anna művészettörténész az Egry 140 kiállításról szólva felidézte: 2023-ban ünnepelték Egry József születésének 140. évfordulóját, amelynek alkalmából a művész 140 művét állították ki. A júniusban nyílt tárlat anyagához közgyűjtemények és magángyűjtők darabjai is hozzájárultak.