Bár a butella formája, alakja és mérete rengetegféle variációt mutat, a hódmezővásárhelyi kerámiaművesség ikonikus termékének legfőbb ismérve, hogy sosem kerülhetett bele más ital, kizárólag pálinka.
A butella formája és elnevezése a franciául bouteille-nek hívott üvegpalackból származik, azonban az üveg drágasága, törékenysége és nehezen beszerezhetősége miatt a vásárhelyi tálasmesterek felismerték az ez iránti lakossági igényt, így indítva el útjára e különleges edénytípust. Létrejöttének másik eredője a pálinka jelentőségének megnövekedése és beépülése a mindennapok fogyasztásába a 18. század végétől, ugyanis a házi pálinkafőzés még a jobbágyok számára is engedélyezett volt.
Ezen cseréptárgyakat funkciójukból adódóan, a tömény szesz párolgása miatt minden esetben mázazták, ez lett a helyi stílus egyik fő ismérve is. A másik különlegessége a butelláknak, hogy „mondva csinált” edény volt, tehát elsősorban megrendelésre készült, ebből következik a díszítések, motívumok és a rajtuk található feliratok, versek sokfélesége.
A jelenleg ismert legkorábbi datált vásárhelyi butella 1816-ban készült, ez a szentesi Koszta József Múzeum gyűjteményét gazdagító palack is látható a kiállításon. A butella néhány évtized alatt olyan kedveltté vált, hogy az 1800-as évek második felétől már nem akadt olyan hódmezővásárhelyi háztartás, ahol ne lett volna legalább egy belőle, majd elterjedt más fazekasközpontokon keresztül az ország más tájain is.
Formájuk, alakjuk, méretük, díszítésük rendkívüli sokféleséget mutat. A Tornyai János Múzeum gyűjteményes tárlatán az előképektől és párhuzamoktól kezdődően, a kicsi, a közepes, a nagy, a kerek, a hasáb, a könyv, az alakos, a perec és a szecessziós butellák is tucatszámra felsorakoznak karcolásos, írókázott vagy rátétes díszítéssel. A kiállítás külön foglalkozik a butellafeliratok és -versek sokszínűségével és üzeneteivel.
A dr. Terendi Viktória néprajzkutató által rendezett, a nyár végéig látogatható tárlat bemutatja a butella készítésének folyamatát, a butellák használatát, a város környéki szőlő- és gyümölcstermesztést, valamint a pálinkafőzés tárgyi emlékeit is.